Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Πράσινα νησιά στο Αιγαίο

Πρίν μια εβδομάδα έγραφα για τα πράσινα νησιά. Κάποιοι πήραν στα ζεστά την ιδέα και την προωθούν. Έτσι σύμφωνα με απανωτά δημοσιεύματα του τύπου :

"Πολλά από τα ξερονήσια του Αιγαίου θέλουν να γίνουν… πράσινα. Mήλος, Nίσυρος, Λέσβος, Xίος, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Tήλος και Aη Στράτης είναι μερικά από τα νησιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Aνάπτυξης για τη δημιουργία του «ελληνικού Samso», του πρώτου οικολογικά αυτόνομου ενεργειακά νησιού, που δημιούργησε πριν από δέκα χρόνια η πρωτοπόρος στις AΠE Δανία. Η απόφαση για την ανάπτυξη και στην Eλλάδα ενός πράσινου νησιού έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες."

H πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές Δανία είναι η χώρα που γέννησε και έκανε πράξη την ιδέα του «πράσινου νησιού». Tο 1997, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να στοιχηματίσει στο κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών ενέργειας μιας τοπικής κοινωνίας αποκλειστικά από AΠE. Προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού τον οποίο κέρδισε το νησί Samso με πληθυσμό γύρω στις 4.000 κατοίκους. Δέκα χρόνια μετά οι κάτοικοι του Samso καλύπτουν σε ποσοστό 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από αιολικά πάρκα και το 75% των αναγκών τους σε θέρμανση από φωτοβολταϊκά και καύσιμη ύλη βιομάζας. Οι μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή με αυτοκίνητα που καίνε βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Tο Samso καταγράφεται διεθνώς ως η πρώτη σύγχρονη και αυτάρκης ενεργειακά κοινότητα. Tο νησί είναι διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας στο οποίο και πουλάει το περίσσευμα ενέργειας που παράγει από τις ανεμογεννήτριες. Oι κάτοικοι του Samso όχι μόνο στήριξαν το εγχείρημα, αλλά έγιναν και μέτοχοι. Tο δανέζικο «πείραμα» πέτυχε και το Samso αποτελεί παγκοσμίως σημείο αναφοράς για ανάλογους πειραματισμούς.

Tον δρόμο που πρώτη χάραξε η Δανία με το νησί Samso ακολούθησαν η Γερμανία με το νησί Πέλβορμ (75% αιολική και ηλιακή) η Iρλανδία με το νησί Pάθλιν (75% αιολική) αλλά και η Γαλλία με το Pεΐνιόν (55% νερά και βιομάζα). Aντίστοιχα projects προωθούνται στον Kαναδά και στη μακρινή Aυστραλία, ενώ η γειτονική Tουρκία σε συνεργασία με διεθνή οίκο σχεδιάζει να αναδείξει την Tένεδο σε «νησί υδρογόνου».

Δεν ξέρω αν οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν τι ακριβώς σχεδιάζεται. Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι πρόκειται να ξοδευτούν 5-10 εκατομμύρια ευρώ για το τίποτα. Είναι υποχρέωση του υπουργείου να αναθέσει το έργο σε πραγματικούς επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία μεγάλων project και όχι σε συμβούλους και την παρέα τους.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η Καλιφόρνια στρέφεται σε ηλιακή ενέργεια

Η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια υπέγραψε τα συμβόλαια για την προμήθεια 1300 MW ενέργειας από ηλιακές θερμικές μονάδες.

Το τεράστιο αυτό έργο θα αρχίσει να υλοποιείται με τα πρώτα project να συνδέονται με το σύστημα το 2013. Συνολικά επτά μονάδες θα αποτελέσουν το έργο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς 845000 νοικοκυριά (περίπου όλο το Σαν Φρανσίσκο) θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η ηλιακή θερμική μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη για τη δημιουργία μονάδων μεγάλου μεγέθους. Σύμφωνα με τη μέθοδο, η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κάποιου ρευστού ο θερμικό κύλος του οποίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

"Πράσινα Νησιά": Επιτέλους ................

Τρείς μέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε τη δημιουργία πράσινου ελληνικού νησιού.
Αντιγράφω από το Βημα της Πέμπτης 11/2/2009:
"Ψάχνουν στον χάρτη του Αιγαίου και του Ιονίου το ιδανικό «πράσινο» νησί στην κυβέρνηση!

Εκπληξη απετέλεσε η χθεσινή εξαγγελία του κ. Κωστή Χατζηδάκη για το «όνειρο» της δημιουργίας ενός «πράσινου» νησιού, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, αλλά διευκρίνισε ότι εκεί θα συγκεντρώνονται όλων των μορφών οι τεχνολογίες ΑΠΕ, από αιολικά και φωτοβολταϊκά ως γεωθερμία και βιομάζα και δεν θα έχει άλλες ενεργειακές εξαρτήσεις από καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης). Βεβαίως τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν με καύσιμα, αλλά από κάποιους επιστήμονες το 2001 είχε ριχτεί η ιδέα σε ένα «οικολογικό» νησί να τροφοδοτούνται τα αυτοκίνητα οχήματα με μπαταρίες ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα στη Ρόδο και στην Κω οι περιβαλλοντολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου είχαν αναζητήσει σε Δανία και Σουηδία αυτοφορτιζόμενες ηλιακές μπαταρίες για αυτοκίνητα. Αν μη τι άλλο, οι δημόσιες συγκοινωνίες σε ένα τέτοιοι νησί θα μπορούσαν και αυτές να είναι οικολογικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «φαβορί» για τον τίτλο του «πράσινου» νησιού είναι η Νίσυρος, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ως υποψήφια νησιά την Κεφαλλονιά και τη Μήλο.

Η Κρήτη και η Ρόδος, με άφθονο ήλιο και άνεμο, έχουν αποκλειστεί λόγω του μεγέθους τους, του εύρους των αναγκών και της πολυποίκιλης μεταποιητικής και τουριστικής δραστηριότητας που διαθέτουν. Οποιο νησί και να είναι, πάντως, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης οικολογικού τουρισμού όταν και εφόσον υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο. "

Σχόλιο greek-energy: Νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν πράγματι υλοποιηθεί θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά είναι η επιλογή κατάλληλου νησιού που να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις τόσο από άποψη ΑΠΕ (πολλές και άφθονες πηγές) όσο και κοινωνικές (περιβαντολογική ευαισθησία κατοίκων, συναίνεση). Οι πολλές πηγές είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση χειμώνα-καλοκαίρι της αυτονομίας. Παράλληλα η αποθήκευση ενέργειας είναι ένα από τα ζητούμενα. Επίσης είναι επιβεβλημένη η σύμπραξη των ερευνητικών φορέων της χώρας ώστε να μείνει η τεχνογνωσία σε ελληνικά χέρια. Το κόστος δε προβλεπεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ωφέλη και το νησί θα έχει τεράστια προβολή.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Αυτοκίνητα με ηλιακά πάνελ


Η Toyota ανακοίνωσε ότι στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων Prius θα υπάρχει προαιρετικά εγκατεστημένο στην οροφή ηλιακό πάνελ που θα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ανεμιστήρα που θα ψύχει το αυτοκίνητο όταν είναι σταματημένο. Τέρμα λοιπόν το πρόβλημα της καυτής εισόδου στο αυτοκίνητο όταν αυτό είναι παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο.

Η είδηση είναι σημαντική γιατί μας δείχνει πόσο μακρυά είμαστε από την πραγματική χρήση ηλιακών αυτοκινήτων. Ακόμη και να τοποθετήσει κάποιος κατασκευαστής μεγάλο φωτοβολταϊκό πάνελ στο αυτοκίνητο δε θα καταφέρει να αυξήσει παρά μόνο 10 % την απόσταση που μπορεί να διανύσει χωρίς επαναγέμισμα. Και είναι αμφίβολο αν οι καταναλωτές θέλουν να βλέπουν το τοποθετημένο πάνελ.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Φωτοβολταϊκή μονάδα 10 MW στην Κίνα

Δεν είναι η πιο μεγάλη μονάδα που υπάρχει αλλά την αναφέρω για να έχει κανείς την απαραίτητη κλίμακα μεγέθους στο μυαλό του όταν μιλάει για φωτοβολταϊκές μονάδες και το κόστος τους.

Στις 20 Μαρτίου η κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποιά εταιρεία θα κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας 10 MW χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στο Dunhuang της βοριοδυτικής επαρχίας Gansu. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 36 κινέζικες εταιρείες 1 γερμανική και 1 από τη Δανία.

Το κόστος εκτιμάται σε 500.000.000 Γουαν (1€ = 8.85 Γουαν) δηλαδή περίπου 57.000.000 €. Η επιφάνεια που θα καταλαμβάνει η νέα μονάδα είναι 1.000.000 τετραγωνικά μέτρα δηλαδή 1000 στρέμματα και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Η παραγωγή ενέργειας υπολογίζεται σε 16.37 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο.


Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κυψέλες Καυσίμου : Τα τελευταία νέα

Πιο κοντά στην αποτελεσματική χρήση της αιθανόλης σε κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με δημοσσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Nature βρισκόμαστε πιο κοντά στην αποτελεσματική χρήση της αιθανόλης σε κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Ερευνητές του Brookhaven National Laboratory σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια Delaware και Yeshiva δημοσίευσαν μια εργασία για την αποτελεσματική καταλυτική οξείδωση της αιθανόλης σε θερμοκρασία δωματίου. Ο καταλύτης είναι πλατίνα και ρόδιο πάνω σε οξείδιο του ψευδαργύρου που με τη σειρά του είναι εναποτιθεμένος σε άνθρακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αιθανόλη είναι ιδανικό καύσιμο για κυψέλες καυσίμου γιατί δεν είναι τοξική, μεταφέρεται εύκολα και έχει μεγάλο ενεργειακό δυναμικό.

Κυψέλες Καυσίμου χωρίς Πλατίνα

Ένα από τα προβλήματα για τη χρήση του υδρογόνου σε αυτοκίνητα είναι ο ακριβός καταλύτης από πλατίνα που χρησιμοποιείται στις κυψέλες καυσίμου. Δεν χει νόημα να παράγει κανείς εκατομμύρια αυτοκίνητα υδρογόνου για να διαπιστώσει ότι δεν έχει αρκετή πλατίνα για όλα αυτά. Έτσι η έλλειψη φθηνού καταλύτη αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή της τεχνολογίας.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάϊο κατάφεραν και έφτιαξαν έναν καταλύτη χωρίς πλατίνα. Χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα (carbon nanotubes) τροποποιημένους με άζωτο κατάφεραν να πετύχουν τη κατασκευή ενός φθηνότερου καταλύτη. Η ιδιότητα των νανοσωλήνων ήταν σχετικά γνωστή αλλά οι πιο πολλοί πίστευαν ότι οφείλονταν σε υπολλέιματα σιδήρου από την παρασκευή τους. Όπως όμως αποδείχτηκε η παρουσία του αζώτου είναι πολύ πιο αποδοτική. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και με ακόμη φθηνότερες μορφές άνθρακα.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Στοιχεία για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΜΗΕ (http://www.desmie.gr) πέρα από πληροφορίες χρήσιμες μόνο στους παραγωγούς ηλ. ενέργειας μπορεί κάποιος να βρεί και τη μηνιαία αναφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξέλιξη τους στην Ελλάδα.
http://www.desmie.gr/content/index.asp?parent_id=42&cat_id=861&lang=1

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας : Επενδύσεις στην Ελλάδα

Tο 2008 στην Eλλάδα εγκαταστάθηκαν συνολικά μόλις 210,9 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, ανεβάζοντας την συνολική ισχύ στα 1198,33 μεγαβάτ, όταν για παράδειγμα η Iσπανία την ίδια χρονιά εγκατέστησε 1.000 MW μόνο από μια ανενεώσιμη πηγή, τα φωτοβολταϊκά. Στην Eλλάδα από τις 8.200 αιτήσεις για την παραγωγή 3,5 χιλιάδων μεγαβάτ φωτοβολταικών, το 2008 εγκαταστάθηκαν μόλις 9 μεγαβάτ. Oλόκληρο λοιπόν το 2007 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μόνο 125 MW αιολικών πάρκων, όταν στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία 3.522 αιολικά MW (σύνολο εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στο τέλος του 2007: 15.145 MW), στη Γερμανία 1.667 MW (22.247 MW), στη Γαλλία 888 MW (2.454 MW), στην Ιταλία 603 MW (2.726 MW), στην Πορτογαλία 434 MW (2.150 MW), στη Μ. Βρετανία 427 MW (2.389 MW), στη Σουηδία 217 MW (788 MW) και στην Ολλανδία 210 MW (1.746 MW). Eνδεικτικά της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων είναι τα στοιχεία της PAE.
Mέχρι το τέλος του 2008 είχαν υποβληθεί 4.397 αιτήσεις για την παραγωγή 47.336 μεγαβάτ. Aπό αυτά άδεια λειτουργίας διαθέτουν μόνο 1.038 μεγαβάτ που αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 13,9%. Eπιπλέον 225 μεγαβάτ διαθέτουν άδεια λειτουργίας στο μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό σύστημα.
Τα στοιχεία είναι από τον ΔΕΣΜΗΕ (δημοσιεύματα 1/2/2009, ΒΗΜΑ και Καθημερινή)

Η γραφειοκρατία επιμένει

Tην ίδια στιγμή που οι άλλες χώρες σχεδιάζουν μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και έναν πλήρη συντονισμό επενδυτών, τοπικών κοινωνιών και κράτους το «πράσινο μέλλον» τους, στην Eλλάδα «πράσινες» επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ βρίσκονται εγκλωβισμένες πάνω από τρία χρόνια από προσφυγές σε διάφορα διοικητικά δικαστήρια και οι Eλληνες «εξορίζουν» τις ανεμογεννήτριες ακόμη και από τους τόπους εξορίας.