Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια

Αποφάσισα να είναι αυτό το πρώτο post για να δείξω ότι ο κόσμος προχωρά.

Σε μια τέλεια χειμωνιάτικη ημέρα - με τον ουρανο σχεδον 10 τοις εκατο λαμπρότερο απο ο,τι συνήθως - οι Sandia National Laboratories και Stirling Energy Systems (SES), πέτυχαν νέο ρεκόρ απόδοσης (31.25 %) για τη μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ενέργεια διασυνδεμένη με το δίκτυο. Το παλιό ρεκόρ (29.4) ήταν από το 1984.

Η απόδοση υπολογίζεται με τη μέτρηση της καθαρής ενεργειας που αποδίδεται στο δίκτυο διαιρωντας με την ηλιακή ενέργεια που δέχονται τα κάτοπτρα. Βοηθητικά στοιχεία όπως αντλίες νερού, ενέργεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενέργεια για τους κινητήρες των panel συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της καθαρής ενέργειακής απόδοσης.

Το κάθε "πιάτο" αποτελείται από 82 καθρέφτες σε μορφή δίσκου για την εστίαση του φωτός σε έναν δέκτη (receiver) ο οποίος μεταδίδει την θερμική ενέργεια σε έναν κινητήρα Stirling.

Ο κινητήρας είναι ένα κλειστό σύστημα με υδρογόνο. Η κίνηση του θερμαινόμενου αερίου κινεί τα έμβολα της μηχανής παράγωντας μηχανική ενέργεια που κινεί μια γεννήτρια που παράγει την ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και το ρεκόρ είναι καινούριο η τεχνολογία ήταν έτοιμη εδώ και καιρό. Μάλιστα από το 2005 έχουν πουλήσει (στην Southern Cal Edison and San Diego G & E) το πακέτο για παραγωγή 500 MW.


Δεν υπάρχουν σχόλια: