Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Σενάρια για το Μέλλον

Ο CEO της Shell σε πρόσφατο άρθρο του παρουσίασε τον κόσμο του 2100 όπως τον βλέπουν οι ειδικοί της εταιρίας του. Προβλέπει έναν κόσμο όπου εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα χρησιμοποιούνται μαζι με την πυρηνική ενέργεια. Ο κόσμος θα έχει βρεί λύσεις για τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πώς πάμε ως εκεί όμως;
Η Shell θεωρεί πως 2 σενάρια είναι τα πιο πιθανά. Και στα δύο θεωρείται πως το "εύκολα" αντλήσιμο πετρέλαιο εξαντλείται γύρω στο 2015. Ο κόσμος στρέφεται σε πιο δύσκολες πηγές πετρελαίου.
Το πρώτο (το κακό) σενάριο θεωρεί πως θα επικρατήσει πανικός. Η τιμή θα ανέβει πολύ και το κάθε κράτος θα ορμήσει να αρπάξει ότι πηγή ενέργειας βρίσκει πιο εύκολα θεωρώντας ότι η ενέργεια είναι πεπερασμένη και ότι πρέπει να προλάβεις τον διπλανό (και αντίπαλό σου). Κανείς δεν κοιτά τη μείωση της κατανάλωσης (μέχρι τουλάχιστον την εξάνληση των πηγών ενέργειας) και η χρήση του κάρβουνου εξαπλώνεται. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μειώνεται μέχρι την εμφάνιση σοβαρών κρίσεων που προκαλούν άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις. Οι τιμές της ενέργειας θα αυξομειώνονται μέχρι την "τελική λύση".
Στο δεύτερο σενάριο η αρχή είναι πιο περίπλοκη καθώς διάφορες λύσεις και συνασπισμοί προτείνονται για την επίλυση κοινών προβλημάτων ενέργειας και μόλυνσης. Μέσω καινοτομικών λύσεων και υπάρχει σύμπραξη των μεγάλων πόλεων και των μεγάλων βιομηχανιών για τη μείωση της μόλυνσης. Οι κυβερνήσεις θέτουν αυστηρά όρια, νέους φόρους και απαλλαγές και προωθούν περιβαντολογικές λύσεις.

Σύμφωνα πάντα με τη Shell και τα δύο σενάρια είναι εξίσου πιθανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: