Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Κρίση στους Κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ, η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε ήδη την κινεζική κατασκευαστική βιομηχανία.

Από τις 350 εταιρίες / κατασκευαστές του κλάδου περίπου 250 (ή ποσοστό 70 %) έχουν αναστείλει την κατασκευή νέων πάνελ. Φυσικά δεν πρόκειται για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς αλλά για μικρότερους κατασκευαστές που βασίζονταν, για την ανταγωνιστικότητα τους, στα φθηνά εργατικά και μόνο. Η πτώση των παραγελιών τους 2 τελευταίους μήνες ήταν αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει αυτή την κρίση. Φυσικά, οι σοβαροί κατασκευαστές θα επωφεληθούν και θα αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο της αγοράς που κατέχουν.

Η μέση τιμή των Φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη κατά τον μήνα Ιανουάριο είναι 4.61 €/Watt για πάνελ 125 Watt-peak. Είναι ο τρίτος στη σειρά μήνας που η μέση τιμή υποχωρεί (από 4.72 €/Watt τον Οκτώβριο).


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Φορτιστής με αιολική ενέργεια

Μέχρι τώρα ήξερα για τις συσκευές φόρτισης μπαταριών με μικρά φωτοβολταϊκά χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια. Όμως τώρα που η αιολική ενέργεια έγινε της μόδας άρχισαν και οι διάοφορες εταιρίες να βγάζουν προϊόντα που εκμεταλεύονται την ανάγκη του κόσμου να εκφραστεί οικολογικά. Έτσι η αμερικανική εταιρία Κ2 πρόκειται σε λίγο καιρό να βγάλει στην αγορά ένα φορτιστή μπαταριών και μικρών συσκευών που λειτουργεί και με ηλιακή αλλά και με αιολική ενέργεια. Το προϊόν θα κοστίζει περίπου 100 δολλάρια.


Έτσι το καλοκαίρι στα νησιά, που φυσάει και πολύ, θα μπορεί κανείς να φορτίζει τα gadjet του. Όσοι δεν πάνε διακοπές θα μπορούν να το τοποθετούν κάτω από κλιματιστικό. Τουλάχιστον να ανακτάμε ένα μέρος της ενέργειας που ξοδεύουμε.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Διοξείδιο του Άνθρακα

Αυτή την περίοδο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διεξάγεται ένας ενδιαφέρον δημόσιος διάλογος σχετικά με πιο σύστημα ελέγχου των εκπομπών CO2 είναι πιο αποδοτικό.
Από τη μία πλευρά είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει απλώς να επιβάλλεται ένας φόρος ανάλογα με τις εκπομπές του καθενός. Με την πλευρά αυτή βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που προφανώς έχουν σκοπό το μοίρασμα της ευθύνης σε όλους.
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει το σύστημα που ουσιαστικά πρότεινε η Ε.Ε. , αυτό της εμπορίας των ρύπων. Με βάση αυτό το σύστημα κάθε ρυπαντής έχει το δικαίωμα να πουλά και να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής όταν αυτά υπολείπονται ή ξεπερνούν αντίστοιχα ένα προκαθορισμένο όριο.
Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και ο διάλογος καλά κρατεί. Βεβαίως αυτό που πρέπει να επιτευχθεί στην Αμερική και στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα όλες οι προηγούμενες περιβαντολλογικές προσπάθειες και διεθνείς συνθήκες μείωσης των εκπομπών απέτυχαν πλήρως. Οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης είχαν πιο σημαντική επίδραση από τις Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθούν αποδοτικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες μέθοδοι αποθήκευσης του CO2 που παράγεται από τις βιομηχανίες. Την απαραίτητη έρευνα οφείλουν να χρηματοδοτήσουν οι προηγμένες δυτικές χώρες και η Κίνα που ουσιαστικά δημιουργούν το πρόβλημα.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ποιες επενδύσεις προχωρούν το 2009

Οι Ενεργειακές επενδύσεις παρά την κρίση βρήκαν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της αδυναμίας ή της ανικανότητας της ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Έτσι:

1) Στην θερμική ηλεκτροπαραγωγή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μεγάλες επενδύσεις και αναμένεται η έναρξη ακόμη μίας.

Πρόκειται για τις μονάδες από το σχήμα ΕΛΠΕ – Edison – Ελλάκτωρ, την Endesa Hellas και την Τέρνα Gdf Suez. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί είτε μέχρι τα τέλη του 2009 είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Παράλληλα μετά το πράσινο φως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναμένεται η έναρξη και της τέταρτης μονάδας από την Enelco.

2) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
α) Αιολική Ενέργεια: Ενδεικτικές επενδύσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στο χώρο των ΑΠΕ είναι το πάρκο της Ελλάκτωρ στην Κεφαλλονιά ισχύος 27-28MW, η επέκταση του πάρκου της Edf επίσης στην Κεφαλλονιά από 30 σε 40MW, αλλά και η επέκταση του πάρκου στο Παναχαϊκό από τα 35 στα 50MW.

β) Φωτοβολταϊκά: Ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται εντός του 2009 έργα από αρκετούς ομίλους: η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη, ο Ρόκας στην Τρίπολη, η Επίλεκτος στη Θεσσαλία, η ΤΕΚΟΜ (Θεοχαράκης) στο Βόλο, η αυστριακή Energa στην Υλίκη είναι μερικά από τα σχέδια που αναμένεται να υλοποιηθούν ή και να λειτουργήσουν από το 2009.

Οι ιδιώτες προχωρούν και καλύπτουν την ανυπαρξία του κράτους. Με τί κόστος για τους Έλληνες ;

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Έκθεση για την Εθνική Ενεργειακή Πολιτική

Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.) αποτελεί όργανο υποβολής προτάσεων στην Κυβέρνηση και ιδίως στον Υπουργό Ανάπτυξης για θέματα που αφορούν στο μακροχρόνιο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Στο site του (http://www.sees.gov.gr/) μπορεί κανείς να βρεί την έκθεση του 2008 για τα "ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ".

Η έκθεση αν και είναι του 2008 περιέχει στοιχεία εως το 2006. Πάλι καλά. Πάντως ανεξαρτήτως της επικαιροποίησης, το περιεχόμενο είναι πολύ ενδιαφέρον με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Ζητούνται εναλλακτικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Αντιγράφω από ένα άρθρο στην Καθημερινή (6/1/2009):
"Θα μείνουν από καύσιμα οι νέες και αναγκαίες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή; Tο ερώτημα αυτό ταλανίζει το τελευταίο διάστημα επενδυτές αλλά και το σύνολο των φορέων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. H δεδηλωμένη πολιτική βούληση για αποκλεισμό της πυρηνικής ενέργειας τουλάχιστον μέχρι το 2020 και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εισαγωγή του λιθάνθρακα έχει περιορίσει τις επιλογές των επενδυτών, αποκλειστικά στη χρήση του φυσικού αερίου. Aν και έχουν συμπεριλάβει στα επενδυτικά τους σχέδια κάποιες μονάδες λιθανθρακικές, δύσκολα θα βρεις σήμερα επενδυτή που να πιστεύει ότι μπορούν να υλοποιηθούν.

Eχει διαμορφωθεί μία σχεδόν μονομερής τάση προς το φυσικό αέριο, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός κεντρικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού αλλά αντιθέτως της απουσίας του.

Πέραν από τους κινδύνους που δημιουργεί ο υψηλός ρυθμός εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο και που συνδέονται με τους κινδύνους στην ασφάλεια εφοδιασμού και το κόστος, αφού πρόκειται για εισαγόμενο καύσιμο, η τιμή του οποίου συνδέεται άμεσα με τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, προβάλλει ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος που δημιουργεί επενδυτική αβεβαιότητα και επιφυλάσσει ανυπολόγιστες συνέπειες για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. O κίνδυνος αυτός είναι η αδυναμία του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, βάσει μακροχρόνιων συμβάσεων με προμηθευτές που είναι και οι μόνες που εγγυώνται ένα δείκτη ασφαλούς εφοδιασμού.

Tο φυσικό αέριο συμμετέχει σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή με ένα ποσοστό 23% το οποίο καλύπτει το 74% των συνολικών πωλήσεων της ΔEΠA (2007). Mε βάση τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια για ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει το 2015 στο 38%. H κάλυψη αυτού του ποσοστού είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί λύσεις, αφού το θέμα συνδέεται πρωτίστως με τη διαθεσιμότητα του αερίου παγκοσμίως και τις δυνατότητες διέλευσής του από τις παραγωγούς χώρες στις καταναλώτριες όπως η Eλλάδα.

H ΔEΠA προμηθεύεται σήμερα αέριο μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων από τρεις προμηθευτές. Bασικός προμηθευτής είναι η Pωσία, η οποία παραδίδει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα 2,24 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως με δυνατότητα επέκτασης στα 2,8, καλύπτοντας το 80% των συνολικών αναγκών της χώρας. Δεύτερος προμηθευτής είναι η Aλγερία, από την οποία μεταφέρονται στη Pεβυθούσα ποσότητες 500-700 εκ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως και από το 2007 απέκτησε και τρίτο προμηθευτή, την Tουρκία, η οποία μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού διοχετεύει στο ελληνικό σύστημα 750 εκ. κ.μ. ετησίως. Oι συνολικές δηλαδή συμβολαιοποιημένες ποσότητες ανέρχονται κατά μέγιστο σε 4,25 δισ κ.μ. αερίου. Tο τελευταίο δίμηνο του 2008 η κρίση αλλά και ο ήπιος χειμώνας περιόρισαν τη ζήτηση, η οποία προβλεπόταν από τη διοίκηση της ΔEΠA να ξεπεράσει τα 4,5 δισ. κ.μ. αερίου υπερκαλύπτοντας τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες και έτσι δεν χρειάστηκε η επιχείρηση να αγοράσει αέριο από την Προμηθέας Γκας, όπως είχε σχεδιάσει. O ρυθμός αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση αυξάνεται ραγδαία και με βάση τις προβλέψεις η ζήτηση αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία. Tο πώς θα καλυφθεί αυτή η ζήτηση παραμένει ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα. Tο σύστημα διασύνδεσης με τη Bουλγαρία μέσω του οποίου διέρχεται το ρωσικό αέριο, δεν μπορεί να μεταφέρει ποσότητα πέραν των 3 δισ. ευρώ ετησίως. H διασύνδεση με την Tουρκία εμφανίζεται ως μοναδική δίοδος για πρόσθετες ποσότητες και η διοίκηση της ΔEΠA συζητάει ήδη για τη συμβολαιοποίηση 1 δισ. κ.μ. αερίου με το Aζερμπαΐτζάν.
......
H ελληνική αγορά βαδίζει για το 2020 με το βάρος των δεσμευτικών στόχων που έχει αναλάβει για 20% διείσδυση των AΠE, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, χωρίς «πυξίδα». Bάσει των εκτιμήσεων του Συμβουλίου Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής, το 2020 ο ζητούμενος σχεδιασμός πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποστηρίζει στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 21.500 MW έναντι 12.000 MW σήμερα και να παρέχει ετησίως ενέργεια 81.000 GWhe έναντι 56.000 GWhe σήμερα. Aκόμη και εάν η χώρα διέθετε το «μαγικό ραβδί» για την επίτευξη των στόχων για AΠE και εξοικονόμηση ενέργειας, το μείγμα καυσίμων για την ανάπτυξη των συμβατικών μονάδων βάσης, κρίσιμος παράγοντας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της, όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά μόλις τώρα άρχισε να συζητείται έστω και με αφορισμούς για κάποια εξ αυτών."

Σχόλιο greek-energy:
Το άρθρο αναφέρει το πρόβλημα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Λίγες πηγές, ακριβές πηγές, εξάρτηση από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου, κακός σχεδιασμός, αδυναμία χρήσης ΑΠΕ. Το χειρότερο δεν είναι ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούνε λόγω της χρήσης φυσικού αερίου αλλά θα πληρώνουμε και πρόστιμα για το λιγνίτη μας. Αντίθετα η Πολωνία κέρδισε (μαζί με ακόμη οκτώ χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης) το δικαίωμα τα εργοστάσια τους που παράγουν ρεύμα (χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά κάρβουνο) να μην πληρώνουν για τη ρύπανση. Από το blog αυτό έχω προτείνει στο παρελθόν σύγχρονους τρόπους εκμετέλευσης λιγνίτη και λιθάνθρακα για την ενδιάμεση παραγωγή αερίων και υγρών καυσίμων. Αυτή η λύση αν και τεχνικά εφικτή είναι ακριβή για τις χώρες που έχουν φθηνότερες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα όμως δεν έχει και η εκμετέλευση του λιγνίτη θα μας εξασφάλιζε ενέργεια μέχρι να εκμετελευτούμε επιτέλους τις άφθονες ΑΠΕ που διαθέτει η χώρα.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

10000 pageviews

Μέσα στις γιορτές ξεπεράσαμε τις 10000 αναγνώσεις ιστοσελίδων. (από τον Απρίλιο που μετράω τα clicks). Δεν ξέρω αν είναι πολλές ή λίγες για ένα τεχνικό blog. Ο σκοπός του greek-energy δεν είναι η ποσότητα (όσο και αν αυτό θα ικανοποιούσε τον εγωισμό μου).

Οι περισσότεροι (60 %) από τους πάνω από 4000 επισκέπτες βρέθηκαν εδώ μετά από αναζήτηση μέσω του google. Το γεγονός ότι ψάχνουμε για τα θέματα που απασχολούν αυτό το blog είναι από μόνο του ενθαρυντικό.


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Καλή Χρονιά με καλά νέα για τις τιμές στα φωτοβολταϊκά

Το 2009 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Η βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών θα γίνει θύμα της επιτυχίας της. Η άυξηση των πωλήσεων έχει οδηγήσει σε υπερπληθώρα ετιαρειών παραγωγής και υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών. Ενώ η ζήτηση θα φτάσει το 2009 τα 4.2 GW (από 3.8 το 2008) η δυνατότητα παραγωγής θα φτάσει τα 11.1 GW από 7.7 GW to 2008.

To 2008 η παραγωγή ήδη ξεπέρασε τη ζήτηση αλλά το 2009 αυτή η υπερπροσφορά αναμένεται να ρίξει τις τιμές από τα 4.20 $/MW που είναι περίπου σήμερα στα 2.50-2.75 $/MW ενώ η μέση τιμή της χρονιάς θα κυμανθεί στα 3.10 $/MW. Οι τιμές θα αρχίσουν να επανακάμπτουν το τέλος του 2010.

Η μείωση των τιμών θα πιέσει πολύ αρκετούς παραγωγούς ενώ δεν αποκλείεται να σταματήσουν την παραγωγή κάποιοι κατασκευαστές κυρίως στην Κίνα και την Ταϊβάν. Από την άλλη αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ και η ζήτηση νέων εγκαταστάσεων.

Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία iSupply.