Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ποιες επενδύσεις προχωρούν το 2009

Οι Ενεργειακές επενδύσεις παρά την κρίση βρήκαν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της αδυναμίας ή της ανικανότητας της ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Έτσι:

1) Στην θερμική ηλεκτροπαραγωγή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μεγάλες επενδύσεις και αναμένεται η έναρξη ακόμη μίας.

Πρόκειται για τις μονάδες από το σχήμα ΕΛΠΕ – Edison – Ελλάκτωρ, την Endesa Hellas και την Τέρνα Gdf Suez. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί είτε μέχρι τα τέλη του 2009 είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Παράλληλα μετά το πράσινο φως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναμένεται η έναρξη και της τέταρτης μονάδας από την Enelco.

2) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
α) Αιολική Ενέργεια: Ενδεικτικές επενδύσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στο χώρο των ΑΠΕ είναι το πάρκο της Ελλάκτωρ στην Κεφαλλονιά ισχύος 27-28MW, η επέκταση του πάρκου της Edf επίσης στην Κεφαλλονιά από 30 σε 40MW, αλλά και η επέκταση του πάρκου στο Παναχαϊκό από τα 35 στα 50MW.

β) Φωτοβολταϊκά: Ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται εντός του 2009 έργα από αρκετούς ομίλους: η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη, ο Ρόκας στην Τρίπολη, η Επίλεκτος στη Θεσσαλία, η ΤΕΚΟΜ (Θεοχαράκης) στο Βόλο, η αυστριακή Energa στην Υλίκη είναι μερικά από τα σχέδια που αναμένεται να υλοποιηθούν ή και να λειτουργήσουν από το 2009.

Οι ιδιώτες προχωρούν και καλύπτουν την ανυπαρξία του κράτους. Με τί κόστος για τους Έλληνες ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: