Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Διοξείδιο του Άνθρακα

Αυτή την περίοδο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διεξάγεται ένας ενδιαφέρον δημόσιος διάλογος σχετικά με πιο σύστημα ελέγχου των εκπομπών CO2 είναι πιο αποδοτικό.
Από τη μία πλευρά είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει απλώς να επιβάλλεται ένας φόρος ανάλογα με τις εκπομπές του καθενός. Με την πλευρά αυτή βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που προφανώς έχουν σκοπό το μοίρασμα της ευθύνης σε όλους.
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει το σύστημα που ουσιαστικά πρότεινε η Ε.Ε. , αυτό της εμπορίας των ρύπων. Με βάση αυτό το σύστημα κάθε ρυπαντής έχει το δικαίωμα να πουλά και να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής όταν αυτά υπολείπονται ή ξεπερνούν αντίστοιχα ένα προκαθορισμένο όριο.
Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και ο διάλογος καλά κρατεί. Βεβαίως αυτό που πρέπει να επιτευχθεί στην Αμερική και στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα όλες οι προηγούμενες περιβαντολλογικές προσπάθειες και διεθνείς συνθήκες μείωσης των εκπομπών απέτυχαν πλήρως. Οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης είχαν πιο σημαντική επίδραση από τις Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθούν αποδοτικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες μέθοδοι αποθήκευσης του CO2 που παράγεται από τις βιομηχανίες. Την απαραίτητη έρευνα οφείλουν να χρηματοδοτήσουν οι προηγμένες δυτικές χώρες και η Κίνα που ουσιαστικά δημιουργούν το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: