Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Κλειστά φώτα απόψε - Κλειστά μυαλά κάθε μέρα

Όσοι από εσάς σήμερα κλείσουν τους διακόπτες και μειώσουν για μια ώρα την κατανάλωση ηλεκτρισμού αξίζουν συγχαρητήρια για την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Έτσι και αλλιώς είναι πολύ της μόδας: από την Ανταρκτική μέχρι τη Νέα Υόρκη, τα φώτα σβήνουν για την Ώρα της Γης γράφουν σήμερα οι εφημερίδες. Αξίζει όμως να σκεφτούμε τι κάνουμε κάθε μέρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. ΤΙΠΟΤΑ.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους για το παραμικρό,
Όλοι όσοι δεν ρυθμίζουν τα κλιματιστικά,
Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές
Η κυβέρνηση με την ενεργειακή αναλγησία της
Η κυβερνηση με την ανυπαρξία μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
και ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.....

ΑΣ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ σήμερα. ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ στα δεδομένα των περιβαλλοντικών αλλαγων.

Στους υπεύθυνους στα υπουργεία και στους δήμους που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση αφιερώνω τα παρακάτω διαγράμματα. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.


Το ελληνικό ισοζύγιο ενέργειας

Μεταβολή των επιπέδων συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης σε συνάρτηση με τη μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο Αϊ-Στράτης θα είναι το "πράσινο" νησί

Όπως ήταν ανεπίσημα γνωστό εδώ και 2-3 εβδομάδες ο Αϊ-Στράτης θα είναι το πρώτο νησί που θα γίνει -πιλοτικά- «πράσινο». Αν πετύχει το "πράσινο νησί" project θα ακολουθήσουν η Νίσυρος και η Τήλος, όπου θα γίνουν έργα σε εμπορική κλίμακα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

Οι ενεργειακές ανάγκες του Αϊ-Στράτη καλύπτονται σήμερα από πέντε ντιζελογεννήτριες της ΔΕΗ, οι οποίες, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα τεθούν σε εφεδρεία και το νησί θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και αξιοποίηση βιομάζας. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς από ηλεκτρικά ποδήλατα και αυτοκίνητα.

Η μελέτη για τον Αϊ-Στράτη θα ολοκληρωθεί το Μάιο ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές θα εγκατασταθούν έως το τέλος του χρόνου, ακόμη και αν χρειαστεί -όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης- νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2004 έχει τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ στη χώρα, από 430 σε 1.350 μεγαβάτ. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΗ, ειδικότερα με τη θυγατρική της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συντονιστής θα είναι η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες.

Ο Αϊ-Στράτης επελέγη για την πιλοτική εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών για δύο λόγους: Αφενός είναι μικρό νησί, με λίγους κατοίκους (κάτω από 250) και μικρές καταναλώσεις (η μέση ημερήσια κατανάλωση είναι 1.500 μεγαβατώρες, ενώ η αιχμή δεν ξεπερνά τα 280 κιλοβάτ). Αφετέρου ήταν τόπος εξορίας και η κυβέρνηση θέλει να το μετατρέψει σε σύμβολο για τη νέα εποχή. Εως το καλοκαίρι θα γίνουν οι προκηρύξεις για τα επόμενα «πράσινα νησιά», με βάση και το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν έως τότε οι τοπικές Αρχές.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας - Τεχνολογίας.

Σχόλιο greek-energy: Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι βρέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο μέσα στην ατμόσφαιρα λιτότητας που κυριαρχεί πλέον. Η συγκεκριμένη επιλογή του Αϊ-Στράτη εμπεριέχει όμως και αρνητικά στοιχεία μαζί με τα θετικά. Κατά τη γνώμη μου η επιλογή ενός τόσο μικρού νησιού δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική λύση για απομονωμένα νησιά. Ο Αϊ-Στράτης είναι μια επιλογή χαμηλού ρίσκου γιατί ηλεκτρικό ρεύμα για 250 κατοίκους καλύπτεται εύκολα με 1-2 ανεμογεννήτριες και λίγα φωτοβολταϊκά. Η μετεξέλιξη του προγράμματος στην Νίσηρο (αν γίνει ποτέ) θα αποτελέσει το κρίσιμο στάδιο για την απόδειξη της επιτυχούς λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου υβριδικού συστήματος.
Ευτυχώς που δεν συμπεριλαμβάνονται και μονάδες αφαλάτωσης γιατί το επίκεντρο του έργου θα μετατοπιζόταν.
Ένα θέμα που πρέπει να καλυφθεί με λύσεις μέσω της βιομάζας είναι η χρήση ντήζελ για τα ψαροκαϊκα. Για να γίνει "πράσινος" ο Αϊ-Στράτης πρέπει το ισοζύγιο ενέργειας να καλύπτει και αυτόν τον τομέα.
Ανεξαρτήτως πάντως των προβληματισμών ένα είναι σίγουρο πως για πρώτη ισως φορά συνεργάζονται σε ένα τέτοιο έργο η ΔΕΗ, η τοπική κοινωνία και ερευνητικοί φορείς. Η τεχνογνωσία που θα αποκτθεί θα είανι πολύτιμη και να η ελληνική κοινωνία το αντιληφθεί πρέπει να πιέσει για περισσότερα παρόμοια προγράμματα.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η πράσινη επανάσταση της Σικελίας

Τελικά η Σικελία δεν έχει μόνο τη μαφία αλλά και πράσινη πολιτική βούληση.
Αντιγράφω από ΤΑ ΝΕΑ (19/3/2009):
Την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση προτίθενται να αρχίσουν από τη Σικελία η ισχυρή τοπική κυβέρνηση και ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν. Με στόχο να βγάλει τον κόσμο από την «εποχή του λυκόφωτος», όπως περιγράφει τα χρόνια που χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και πυρηνική τεχνολογία του Ψυχρού Πολέμου, ο Ρίφκιν υποστηρίζει ότι οι 5.000.000 κάτοικοι της Σικελίας μπορούν να ανοίξουν έναν νέο δρόμο βασισμένοι στην εντατική και μικρής κλίμακας χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η βασική ιδέα είναι ότι ο κάθε καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει ταυτόχρονα και παραγωγός της μέσω των νέων κτισμάτων που θα χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές και θα είναι κατά το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρα.
Το νέο ενεργειακό σχέδιο της Σικελίας παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο Παλέρμο από τον Τζέρεμι Ρίφκιν και τον Ραφαέλο Λομπάρντο, ισχυρό και εθνικιστή κυβερνήτη. Ο 64χρονος Ρίφκιν εξηγούσε επί μία ώρα τη διολίσθηση της ανθρωπότητας προς την περιβαλλοντική καταστροφήεκτός εάν γίνουν άμεσα ριζικές αλλαγές και υιοθετηθούν προγράμματα που χρησιμοποιούν τον ήλιο, τον άνεμο, τα κύματα και τη βιομάζα καθώς και την τεχνολογία υδρογόνου για να αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια. «Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε μια αυτάρκη ενεργειακά Σικελία, ίσως μπορούμε να δημιουργήσουμε και έναν αυτάρκη κόσμο», τόνισε ο Ρίφκιν.
Γιατί όμως επελέγη η Σικελία; Ο Άντζελο Κονσόλι, διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων το οποίο δημιούργησε ο Ρίφκιν και έχει έδρα τις Βρυξέλλες, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Τimes», προβάλλει ως κύριο λόγο τον ήλιο - «όλοι οι παραγωγοί ηλιακής τεχνολογίας θεωρούν τη Σικελία ως μία ανεκμετάλλευτη αγορά όπου μπορούν να επενδύσουν τάχιστα». Το ενεργειακό σχέδιο προβλέπει την επένδυση 5 δισ. δολαρίων για τα επόμενα 5 χρόνια, που θα προέλθουν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν ρωτήσεις όμως οποιονδήποτε Σικελό, θα σου απαντήσει: «Ποτέ δεν θα γίνουν αυτά, ποτέ. Είναι μόνο λόγια». Και μετά θα σηκώσει τους ώμους και θα προσθέσει: «Η Μαφία». Και πράγματι, θέλοντας να διευρύνει το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της η Μαφία γίνεται «πράσινη». Η Αστυνομία πρόσφατα συνέλαβε 8 επιχειρηματίες και τοπικούς αξιωματούχους που ετοιμάζονταν να «ξεπλύνουν» χρήματα κατασκευάζοντας αιολικό πάρκο. Ο κυβερνήτης Λομπάρντο παραδέχεται ότι μια «πράσινη» Μαφία είναι «ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε». Η Σικελία, προσθέτει, «χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση».
«Ο Ομπάμα έχει διάθεση, αλλά όχι το σχέδιο· η Ευρώπη έχει το σχέδιο, μα όχι τα χρήματα!»
«Η ΣΙΚΕΛΙΑ μπορεί να γίνει η ναυαρχίδα μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης», λέει ο Τζέρεμι Ρίφκιν, Αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ενέργειας. Μαζί του συμφωνούν πολλοί ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το Σαν Αντόνιο του Τέξας και κάποιες πόλεις στην Ευρώπη λέγεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να υιοθετήσουν το όραμά του, παρ΄ ότι κάποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και υποστηρικτές της πρωτοβουλίας του Ομπάμα για τις ανανεώσιμες πηγές θεωρούν ότι οι ιδέες του δεν έχουν βάση.
Μέσα στην οικονομική κρίση, ο Ρίφκιν φοβάται πως οι κυβερνήσεις θα ξοδέψουν πολλά χρήματα προσπαθώντας να διασώσουν «παλιές» βιομηχανίες, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο και την πυρηνική βιομηχανία, αφήνοντας έτσι ελάχιστες επενδύσεις για τη νέα τεχνολογία. Το δικό του όραμα προβλέπει ενεργειακά επαρκή κτίρια τα οποία θα πουλούν την ενέργεια που δημιουργούν πίσω στο κεντρικό σύστημα και έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα των μεγάλων κεντρικών ενεργειακών σταθμών που συλλέγουν ηλιακή και αιολική ενέργεια, την οποία υποστηρίζει ο Ομπάμα. «Ο Ομπάμα έχει τη διάθεση αλλά δεν έχει το σχέδιο, ενώ η Ε.Ε. έχει το σχέδιο αλλά της λείπουν τα χρήματα», παρατηρεί.

Σχόλιο greek-energy: Δεν πιστεύω πως αυτή τη στιγμή είναι υλοποιήσιμο ένα τόσο μεγάλο σχέδιο αλλά κάποιοι το κυνηγάνε. Στην Ελλάδα μιλάμε αλλά δεν κάνουμε και πολλά πράγματα. Φυσικά η έλλειψη χρημάτων είναι δεδομένη αλλά εδώ μας λείπει και η τεχνογνωσία που θα πρέπει να εισαχθεί και αυτή. Έτσι ακόμη και ένα "πράσινο" νησί των 500 κατοίκων γίνεται μεγάλη υπόθεση όταν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο



Το video είναι από την αγγλική έκδοση του γαλλικού καναλιού France24. Περiγράφει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ. Η μονάδα των 62 MW είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα παγκοσμίως και βρίσκεται στο Amareleja της νότιας Πορτογαλίας. Στο ίδιο μέρος η εταιρεία ACCIONA έχει κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ. Η περιοχή είναι αυτή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και η εταιρεία ACCIONA προχώρησε σε συμφωνίες τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους τοπικούς φορείς για την απασχόληση του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία που βρήκα το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογιζόταν στα 200 εκατομύρια ευρώ. Η μονάδα θα παράγει 91.000.000 kWh και φωτοβολταϊκά πάνελ 24 MW το χρόνο.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τεχνολογίες αποθήκευσης - Μπαταρίες



Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζονται οι τεχνολογίες μπαταριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υβριδικά αυτοκίνητα. Ο στόχος είναι η μεγάλη πυκνότητα ενέργειας και φυσικά το μικρό μέγεθοες και το μικρό βάρος. Έτσι η προτεινόμενη τεχνολογία μοιάζει να είναι η μπαταρίες λιθίου. Από την άλλη πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν σχετικά με την αξιοπιστία τους σε τέτοιες εφαρμογές. Τα υβριδικά αυτοκίνητα μοιάζουν να είναι το μέλλον και η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να στηρίζεται σε "πράσινα" υλικά και να είναι αποδοτική.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ενέργεια από κύματα

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα.


Οι πρώτες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία αυτό το χρόνο στην Πορτογαλία. Πρόκειται για μονάδα 2MW που αποτελείται από 3 συστήματα 750 kW της εταιρείας Pelamis.

Ερευνητικά έχουν προταθεί πάνω από 50 τύποι / μηχανισμοί για την εκμετάλευση της ενέργειας από τα κύματα. Από τον Attenuator της Pelamis, τον μηχανισμό υπερχείλισης της Wave Dragon ως τις στήλες νερού της OceanLinx. Πολλές τεχνολογίες βασίζονται στη βιομιμητικά συστήματα (bioWave, WaveRoller). Κάποια από τα προτεινόμενα συστήματα συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας με την αφαλάτωση.