Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο Αϊ-Στράτης θα είναι το "πράσινο" νησί

Όπως ήταν ανεπίσημα γνωστό εδώ και 2-3 εβδομάδες ο Αϊ-Στράτης θα είναι το πρώτο νησί που θα γίνει -πιλοτικά- «πράσινο». Αν πετύχει το "πράσινο νησί" project θα ακολουθήσουν η Νίσυρος και η Τήλος, όπου θα γίνουν έργα σε εμπορική κλίμακα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

Οι ενεργειακές ανάγκες του Αϊ-Στράτη καλύπτονται σήμερα από πέντε ντιζελογεννήτριες της ΔΕΗ, οι οποίες, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα τεθούν σε εφεδρεία και το νησί θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και αξιοποίηση βιομάζας. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς από ηλεκτρικά ποδήλατα και αυτοκίνητα.

Η μελέτη για τον Αϊ-Στράτη θα ολοκληρωθεί το Μάιο ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές θα εγκατασταθούν έως το τέλος του χρόνου, ακόμη και αν χρειαστεί -όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης- νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2004 έχει τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ στη χώρα, από 430 σε 1.350 μεγαβάτ. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΗ, ειδικότερα με τη θυγατρική της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συντονιστής θα είναι η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες.

Ο Αϊ-Στράτης επελέγη για την πιλοτική εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών για δύο λόγους: Αφενός είναι μικρό νησί, με λίγους κατοίκους (κάτω από 250) και μικρές καταναλώσεις (η μέση ημερήσια κατανάλωση είναι 1.500 μεγαβατώρες, ενώ η αιχμή δεν ξεπερνά τα 280 κιλοβάτ). Αφετέρου ήταν τόπος εξορίας και η κυβέρνηση θέλει να το μετατρέψει σε σύμβολο για τη νέα εποχή. Εως το καλοκαίρι θα γίνουν οι προκηρύξεις για τα επόμενα «πράσινα νησιά», με βάση και το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν έως τότε οι τοπικές Αρχές.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας - Τεχνολογίας.

Σχόλιο greek-energy: Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι βρέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο μέσα στην ατμόσφαιρα λιτότητας που κυριαρχεί πλέον. Η συγκεκριμένη επιλογή του Αϊ-Στράτη εμπεριέχει όμως και αρνητικά στοιχεία μαζί με τα θετικά. Κατά τη γνώμη μου η επιλογή ενός τόσο μικρού νησιού δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική λύση για απομονωμένα νησιά. Ο Αϊ-Στράτης είναι μια επιλογή χαμηλού ρίσκου γιατί ηλεκτρικό ρεύμα για 250 κατοίκους καλύπτεται εύκολα με 1-2 ανεμογεννήτριες και λίγα φωτοβολταϊκά. Η μετεξέλιξη του προγράμματος στην Νίσηρο (αν γίνει ποτέ) θα αποτελέσει το κρίσιμο στάδιο για την απόδειξη της επιτυχούς λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου υβριδικού συστήματος.
Ευτυχώς που δεν συμπεριλαμβάνονται και μονάδες αφαλάτωσης γιατί το επίκεντρο του έργου θα μετατοπιζόταν.
Ένα θέμα που πρέπει να καλυφθεί με λύσεις μέσω της βιομάζας είναι η χρήση ντήζελ για τα ψαροκαϊκα. Για να γίνει "πράσινος" ο Αϊ-Στράτης πρέπει το ισοζύγιο ενέργειας να καλύπτει και αυτόν τον τομέα.
Ανεξαρτήτως πάντως των προβληματισμών ένα είναι σίγουρο πως για πρώτη ισως φορά συνεργάζονται σε ένα τέτοιο έργο η ΔΕΗ, η τοπική κοινωνία και ερευνητικοί φορείς. Η τεχνογνωσία που θα αποκτθεί θα είανι πολύτιμη και να η ελληνική κοινωνία το αντιληφθεί πρέπει να πιέσει για περισσότερα παρόμοια προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: