Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Η επιστροφή του Λιθάνθρακα ?

Όλοι νομίζαμε πως το θέμα με το λιθάνθρακα και τις σχεδιαζόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας είχε τελειώσει με απόφαση του υπουργού Aνάπτυξης, K. Xατζηδάκη, για απαγόρευση της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή. Όμως ενώ οι οικολόγοι πανηγυρίζουνε και μερικά blogs γράψανε πολύ πρόσφατα για νίκη των αγώνων (!) έρχεται σήμερα ένα δημοσίευμα της Καθημερινής που μπερδεύει τα πράγματα καθώς μιλά για επάνοδο του σχεδίου για τις μονάδες.

Προφανώς, και επειδή οι δημοσιογράφοι δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους, κάποιοι σύμβουλοι του υπουργού ρίχνουν άδεια για να μετρήσουν αντιδράσεις. Το θέμα βέβαια δεν είναι οι σύμβουλοι αλλά ποιοί τους αφήνουν να αλωνίζουν.

"H απαγόρευση του λιθάνθρακα δεν ανέτρεψε μόνο τα επενδυτικά σχέδια της ΔEH για λιθανθρακικές μονάδες, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις για συνολική ισχύ 1.450 MW. Λιθανθρακικές μονάδες είχαν σχεδιάσει η Edison για την παραγωγή ισχύος 400 MW στον Aστακό Aιτωλοακαρνανίας, η Endesa Eλλάς στη Bοιωτία για ισχύ 600 MW και η TEPNA για την παραγωγή ισχύος 450 MW στο Mαντούδι Eυβοίας. H τελευταία έχει καταθέσει στη Pυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE) αίτηση για μετατροπή της μονάδας σε φυσικό αέριο."

Το greek-energy δεν είναι αντίθετο στις μονάδες καύσης όταν αυτές στηρίζονται σε εγγυημένα φθηνή πρώτη ύλη (π.χ. λιγνίτης) που η εξόρυξη του δίνει δουλειά σε ελληνικά χέρια. Το να χρηματοδοτούνται οι Κινέζοι ή οι Κοσοβάροι δεν είναι το καλύτερο ως πρώτη ύλη σε μακροχρόνια (> 20 χρόνια) βάση. Επίσης κανείς δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το λιγνίτη για πιο μοντέρνες μονάδας (αεριοποίηση ?).

Πριν εξαντλήσουμε τις ελληνικές φθηνές πρώτες ύλες είναι κουτό να εξαρτώμαστε από ξένες (όπως κανουμε με το πετρέλαιο, το αέριο και θέλουμε να κάνουμε με το λιθάνθρακα).




Δεν υπάρχουν σχόλια: