Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Φωτοβολταϊκά στα σπίτια μας - 2 Υλοποίηση

Προτού κανείς ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο σπίτι του πρέπει να αναρωτηθεί γιατί θέλει να τα εγκαταστήσει. Αν η απάντηση είναι το κέρδος μόνο τότε πρέπει ανήκει στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Που επενδύουν 25000 € σήμερα για να πάρουν συνολικά σε 15-20 χρόνια πίσω τα λεφτά τους συν 5-10000 € μετά την απόσβεση. Αν η απάντηση είναι για το περιβάλλον τότε είναι ρομαντικός και μάλλον ευκατάστατος και μπορώ νατου προτείνω πιο ύκολους τρόπους να ξοδέψει τα χρήματά του οικολογικά. Η σωστή απάντηση (αν υπάρχει) είναι και για τα δύο. Ας δούμε όμως τι πρέπει να κάνει κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται.

1. ΜΗ βιαστείτε. Ας βγει ο νόμος, ας δούμε την εφαρμογή του, ας δούμε τα κίνητρα λίγο ψύχραιμα και βλέπουμε.

2. Καλή έρευνα αγοράς. Πολύ καλή έρευνα αγοράς. Οι τιμές παίζουν πολύ και θέλει προσοχή με τις προδιαγραφές, την εγγύηση, τους όρους εγγύησης, τα μή ελεγχόμενα έξοδα και ποιός τα βάζει (inverter, μονώσεις, τρόπος καλωδίωσης κλπ). Αγορά μέσω internet από το εξωτερικό δεν πρέπει να αποκλειστεί αν έχουμε κάποιον για την εγκατάσταση. Αλλά και πάλι προσοχή.

3. Αν έχετε μονοκατοικία (μόνιμη κατοικία ή εξοχικό) συγχαρητήρια αν έχετε την επιφάνεια και τα χρήματα. Αν είστε σε πολυκατοικία ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ. Εδώ δεν μπορούν να τα βρουν οι ιδιοκτήτες για το φυσικό αέριο θα τα βρουν για τα φωτοβολταϊκά ;

4. Μην πιστεύετε μικρούς χρόνους απόσβεσης που θα σας υπόσχονται διάφοροι. Δεν ξέρουμε αν και πόσο θα αυξάνεται η τιμή εξαγοράς από τη ΔΕΗ.

5. Αν μπορείτε συνδυάστε την επένδυση με άλλες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας. Θα πρέπει όμως να δούμε τι θα περιλαμβάνει ο νόμος για αυτές.

Αυτά προς το παρόν. Στο μέλλον θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω το άρθρο αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες και έρευνα αγοράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
Αφήνω κάποια "σχολιάκια" σχετικά με τα bullets:
1. Συμφωνώ, όμως έχει ήδη προχωρήσει.
2. Πολύ σωστά!
3. Συμφωνώ!
4. Ο χρόνος απόσβεσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τον βαθμό απώλειας της συνολικής ισχύος του συστήματος στα 25 χρόνια, την ποιότητα του συστήματος, την εγκατάσταση, τον προσανατολισμό, τις σκιάσεις. Εξάλλου η ΔΕΗ στην τιμή που θα κλείσεις προσαυξάνει κάθε χρόνο έως +25% του πληθωρισμού.
5.Πολύ σωστά!