Παρά τις ευνοϊκές προοπτικές, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που εμποδίζουν πρακτικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως η δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, την ίδια στιγμή που λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, η εγκατάσταση μονάδων με χρήση ΑΠΕ εγείρει συχνά την άσκηση ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων χορήγησης των αδειών.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέτει τα περισσότερα εμπόδια σχετικά με τη χορήγηση μιας άδειας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που για την έκδοσή της εμπλέκονται 27 υπηρεσίες, και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη χωρίς ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τα αιολικά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα γερμανικού οργανισμού, ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 21 ευρωπαϊκών χωρών. Είναι μάλιστα τόσο κραυγαλέα η περίπτωση της χώρας μας, ώστε οι συντάκτες του γερμανικού οργανισμού Fraunhofer Ιnstitut συμπεριέλαβαν εκτεταμένες αναφορές σε αυτήν σε καθένα από τα κεφάλαια της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράδειγμα προς αποφυγήν, με τα περισσότερα εμπόδια». (Τα Νέα, 28/6/2008)
Για την έκδοση μιας άδειας αιολικού πάρκου στην Ελλάδα συναρμόδιες είναι... 27 υπηρεσίες και φορείς, έναντι 16 στη Βρετανία, 8 στη Σουηδία, 6 στην Κύπρο, 4 στη Βουλγαρία και μόνο... μίας στη Γερμανία. Κάντε click στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τις 27 υπηρεσίες και τις άδειες(πιστοποιητικά) που παρέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου