Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης στη Μεγαλόπολη

Με ενέργεια από τον ήλιο θα καλύπτουν από το καλοκαίρι του 2009 το σύνολο των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα 7.000 νοικοκυριά του Νομού Αρκαδίας.
Θα είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα πρώτα από τα 28.000 συνολικά νοικοκυριά του νομού που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του 2011.
Το πάρκο, ισχύος 50 ΜW, φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, πρόκειται να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό μέσα στο φθινόπωρο ώστε το αργότερο στις αρχές του 2009 να ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων πάνελ. Εφόσον όλα πάνε καλά, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, συνολικά 10-11 ΜW, ισχύς ικανή να καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες 7.000 τοπικών πελατών της.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τα εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών στοιχείων που ολοκληρώνονται την περίοδο αυτή στην Πελοπόννησο, φιλοδοξούν να καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή πυρήνα ανάπτυξης της ηλιακής τεχνολογίας για την Ελλάδα. Οι πρώτες επενδύσεις για την παραγωγή πάνελ για φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πάτρα και Τρίπολη και ποντάρουν τόσο στη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει η αγορά φωτοβολταϊκών διεθνώς (αυξάνεται ετησίως με ρυθμούς 30%-40%) όσο και στο να καλύψουν ένα μέρος της παραγωγής της ελληνικής αγοράς που ανοίγει σιγά σιγά. Οι πρώτες ωστόσο παραγγελίες προέρχονται από το εξωτερικό, από πελάτες στη Γερμανία και στην Ισπανία, χώρες που κατέχουν τα σκήπτρα παγκοσμίως στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.
Τα δύο πρώτα από αυτά τα εργοστάσια λειτουργούν από πέρυσι και είναι της ελληνικής εταιρείας Solar Cells Ηellas.
Τα δύο επόμενα από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά αναμένεται να αρχίσουν την παραγωγή τους μέσα στο 2009 και το 2010, ενώ ο τρίτος επενδυτής είναι ένα μεικτό ελληνοαμερικανικό σχήμα, η εταιρεία Νext Solar, που επίσης πρόκειται να αρχίσει την παραγωγή της το 2009. Τόπος εγκατάστασης και των τριών αυτών επενδύσεων είναι η βιομηχανική περιοχή της Πάτρας και η Τρίπολη. (Από Τα Νέα, 21-7-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: