Αγονος κηρύχθηκε χθες από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο διαγωνισμός για ανάδειξη στρατηγικού εταίρου στη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες βιοαιθανόλης, «γιατί οι δύο προσφορές είχαν προτάσεις και όρους, εκτός των ορισθέντων».
Η ΕΒΖ ανακοίνωσε ότι η νέα διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα γίνει με απευθείας διαπραγματεύσεις, ύστερα από έγκριση των μετόχων. Προβάδισμα φέρεται να έχει η αμερικανική κοινοπραξία Renew Energy/Cal West Ethanol, (διεκδικήτρια και στον διαγωνισμό, με δεύτερη τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη). Ο σημαντικότερος παράγοντας, που έπεισε τη διοίκηση να διαπραγματευτεί κατά προτεραιότητα με τους Αμερικανούς, ήταν η πρότασή τους για τη δημιουργία δύο εργοστασίων, δυναμικότητας 90.000 κυβικών βιοαιθανόλης έκαστο (ενώ ο έτερος διεκδικητής, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη πρότεινε ένα), τα οποία θα παράγουν και υποπροϊόντα (καλαμποκέλαιο και ζωοτροφές).
Δικαίωμα στην ελπίδα, βέβαια, διατηρούν και οι άλλες δύο εναλλακτικές, αλλά είναι σίγουρο πως οι πιθανότητες που συγκεντρώνουν είναι μικρές. Η ΕΒΖ δηλώνει «ανοιχτή σε κάθε τεχνοκρατικά άρτια και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση», δεδομένου ότι για το project είχαν ενδιαφερθεί άλλες 10 εταιρείες που δεν προχώρησαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Διευκρινίζεται επίσης ότι πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαιθανόλης δεν είναι μόνο τα τεύτλα, όπως όριζε ο διαγωνισμός, αλλά κάθε ενεργειακό φυτό (η αμερικανική κοινοπραξία πρότεινε το καλαμπόκι) αλλά ότι θα προτιμούσε μονάδα διπλής παραγωγής (με τεύτλα-καλαμπόκι).
Σχόλιο Greek-energy: Σχετικά με την αμερικανική εταιρεία CAL WEST-PACIFIC ETHANOL δείτε προηγούμενο σχόλιο μου. Το ερώτημα με το καλαμπόκι είναι από πού θα γίνεται η τροφοδοσία των εργοστασίων (από Ελλάδα ή αλλού;). Η βιωσιμότητα των μονάδων βιοαιθανόλης στην Ευρώπη (με τα αυξημένα ποσοστά βιοαιθανόλης στα καύσιμα) είναι μάλλον εξασφαλισμένη. Οι αμερικάνοι θα φέρουν τα εργοστάσια από την Αμερική και η ελληνική συμμετοχή θα είνα πολύ περιορισμένη. Κέρδος για τη χώρα μικρό, κέρδος για τους παραγωγούς τεύτλων μηδέν.
1 σχόλιο:
Ενδιαφέρον αυτό που λες για το μικρό κέρδος της χώρας μας και των τευτλοπαραγωγών. Μπορείς να το αναλύσεις λίγο;
Δημοσίευση σχολίου