Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Οι 10 πιο Ενεργειακά Αυτόνομες Χώρες

Μπορεί η Ελλάδα να είναι κατά κοινή ομολογία πλούσια χώρα σε δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το δυναμικό αυτό ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Αυτό αποδεικνύει η λίστα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (International Energy Agency), για τις πιο αυτόνομες ενεργειακά χώρες και στην οποία η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Η λίστα καταρτίστηκε μετά από εξέταση παραμέτρων, όπως το πόσο ανεξάρτητη είναι μια χώρα από τα ορυκτά καύσιμα, σε συνάρτηση με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται χώρες με προηγμένη τεχνογνωσία στα ανανεώσιμα, όπως η Ιαπωνία και η Δανία, αλλά και χώρες-έκπληξη όπως οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων Βρετανία και Γερμανία. Ισραήλ, Αυστρία και Ελβετία, που επίσης βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, μας υπενθυμίζουν ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος, μια χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και να είναι ενεργειακά αυτόνομη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού υδροηλεκτρικών έργων, αλλά και των πυρηνικών μονάδων, που βοηθούν στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στη μείωση των εκπομπών CO2. Η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται επίσης τα νησιά και τις βραχονησίδες της.

Δεν αποτελεί έκπληξη, η δεύτερη θέση της Δανίας, που θεωρείται από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ. Τα ανανεώσιμα καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Μάλιστα ήδη από το 1973 η κυβέρνηση της Δανίας, επιβάλει δασμούς και φόρους στα ορυκτά καύσιμα, δίνοντας επιπλέον κίνητρα για τις "πράσινες" επενδύσεις.

Εκείνο που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Ελβετία –που βρίσκεται στην τρίτη θέση– είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που σχεδίασε αυτόνομα ενεργειακά κτίρια. Το 2004 η ενεργειακή αυτονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 24%, καθώς εξελίχθηκε περαιτέρω η τεχνολογία των βιοκλιματικών κτιρίων (θέρμανση με βιομάζα, ηλιακοί συλλέκτες κ.α.).

Το Χονγκ Κόνγκ που ακολουθεί στην τέταρτη θέση ξοδεύει για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών (σε ποσοστό ΑΕΠ), επτά φορές λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι η Κίνα. Παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ενώ στη χώρα αποφεύγεται η κατασκευή μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, καθώς με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που υιοθέτησε κατάφερε να προσελκύσει επιχειρήσεις της νέας οικονομίας, λιγότερο ενεργοβόρες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ηλεκτρονικών και της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες βοήθησαν στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, χωρίς ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα κάνει εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών της. Ωστόσο οι συστηματικές προσπάθειες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, φέρνουν αποτέλεσμα και η χώρα κατατάσσεται στην έκτη θέση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης το 2012, όταν και θα διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου, το 25% της κατανάλωσης ενέργειας θα καλύπτεται από ανανεώσιμα.

Ακολουθεί το Ισραήλ, το οποίο δε διαθέτει εγχώριους ενεργειακούς πόρους, και ίσως για αυτόν το λόγο έχει καταφέρει να επιτύχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της εκμετάλλευσης του ήλιου.

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, που ξεκίνησαν στην Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια, φέρνουν καρπούς και η γειτονική χώρα, που στο παρελθόν ήταν από τις πλέον ενεργοβόρες, βρίσκεται στην όγδοη θέση της λίστας. Εκτός από τις γνωστές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ιταλία πρωτοπορεί και στον τομέα της κυματικής ενέργειας με τα τέσσερα εργοστάσια που εκμεταλλεύονται τα κύματα της Αδριατικής.

Η Γερμανία μαζί με την Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι λιγνιτοπαραγωγοί της Ε.Ε. Με τη διαφορά ότι οι Γερμανοί εκτός από άνθρακα έχουν αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τα αιολικά, αλλά και τα φωτοβολταϊκά, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Το γεγονός αναγνωρίζεται από την ΙΕΑ που κατατάσσει τη χώρα στην ένατη θέση της λίστας.

Τη δεκάδα των "πράσινων" πρωταθλητών της ενεργειακής αυτονομίας κλείνει η Αυστρία, που είναι πρωτοπόρος χώρα στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών μονάδων. Η χώρα έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση του συνόλου του υδροδυναμικού της, καλύπτοντας από τα νερά των ποταμών και των λιμνών το 50% των αναγκών της σε ενέργεια.
(Capital.gr / 27-8-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: