Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Οι τελευταίες εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Λόγω των πολλών εμποδίων που θέτει το ίδιο το κράτος, ελάχιστοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την καθαρή ενέργεια των φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, θα ήταν ακόμη λιγότεροι αν, πριν από μερικές μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αναγκαζόταν να ανασκευάσει τροπολογία. Βάσει του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όποιος διαθέτει φωτοβολταϊκά μπορεί να πουλήσει στη ΔΕΗ το ηλιακό ρεύμα που παράγει έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής. Αυτό ακριβώς άλλαζε η τροπολογία, η οποία επέβαλε μείωση της τιμής της κιλοβατώρας κατά 57%, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την Greenpeace και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Τελικά, το υπουργείο υποχώρησε και θα βγάλει νέο πίνακα τιμών με μείωση κατά 48%.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από τις αιτήσεις για αδειοδότηση φωτοβολταϊκών επενδύσεων – μια ιστορία που κράτησε 2 χρόνια περίπου. Η πληθώρα των αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε όλη τη χώρα, 7.947 συνολικής ισχύος 3.756,6 MW, που έχουν συσσωρευτεί στα συρτάρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) θορύβησαν το υπουργείο Ανάπτυξης. Η υλοποίηση όλων αυτών των αιτημάτων, θα σήμαινε μία τεράστια επιβάρυνση στο τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν σήμερα όλοι οι καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να συγκεντρώνεται κάθε χρόνο ποσόν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά.

Αυτά τα λέει βέβαια η ΡΑΕ που φαίνεται να ακολουθεί μια πολιτική υπέρ των μεγάλων επενδύσεων και κυρίως υπέρ των μεγάλων αιολικών πάρκων. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τα μεγάλα αιολικά πάρκα μπορούν να τα κασκευάσουν πολυ λίγοι μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς. Έτσι η ΡΑΕ ευνοεί τα μεγάλα έργα ενώ το υπουργείο είχε να ικανοποιήσει τις χιλιάδες αιτήσεις «επενδυτών».

Σήμερα τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν περίπου 5.500-6.000 ευρώ ανά KW. Καθώς, όμως, απαιτείται κατάθεση δηλώσεων και σχεδίων από μηχανικούς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανεβάζει το κόστος στα 12.000 ευρώ. Με τις συνθήκες αυτές, η επένδυση δεν συμφέρει παρά μόνο όσους διαθέτουν κεφάλαιο και θέλουν να επενδύσουν σε πολλά KW. Ετσι, προέκυψε ένα ιδιότυπο «εμπόριο αδειών» απ' όσους μικροεπενδυτές έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά επιθυμούν να μοσχοπουλήσουν τις άδειές τους σε ισχυρούς ομίλους. Από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ εκκρεμούν πάνω από ένα χρόνο οι απαραίτητες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Το ίδιο και οι απαραίτητες φοροτεχνικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ιδίως για τα μικρά κτιριακά συστήματα. Τον περασμένο Μάιο, απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε τη χρήση τους σε ζώνες αμιγούς κατοικίας, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους παραδοσιακούς οικισμούς, όπου η ίδια υπουργική απόφαση απαγορεύει την εγκατάστασή τους.

Σημείωση:

Σύμφωνα με σημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου οι αλλαγές στην τροπολογία είναι:

  • Οι όποιες μειώσεις στην τιμολόγηση της παραγόμενης κιλοβατώρας να ισχύσουν από το 2010 και όχι από το 2009, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
  • Η μείωση τιμών να είναι 1% μηνιαίως την περίοδο 2010-13 και 0,5% μηνιαίως το 2014 και όχι 1,5% μηνιαίως από το 1/1/09 όπως προβλεπόταν αρχικά.
  • Ρητή αναφορά στην τροπολογία ότι η εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ θα γίνει χωρίς επιμερισμό της αιτούμενης ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: