Τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά υλικά απορροφούν το ορατό τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας που περνά από την ατμόσφαιρα της Γής. Αυτό το γεγονός περιορίζει την απόδοσή τους στο 30 % καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος (50 %). Μια πρόσφατη ανακοίνωση από την Ισπανία (Institute for Solar Energy at the Polytechnic University and the Institute of Catalysis of the Spanish Higher Scientific Research Council- Madrid) μιλά για νέα υλικά που απορροφούν κατά πολύ στο υπέρυθρο. Έτσι η μέγιστη θεωρητική απόδοση έφτασε το 63 %.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 1997 από το Berkeley των ΗΠΑ όταν δημιουργήθηκε υλικό (κράμμα zinc manganese tellurium -ZnMnTe) που απορροφούσε σχεδόν σε όλο το φάσμα. Οι ερευνητές παίζοντας με την αναλογία των ατόμων των στοιχείων μπορούν και μεταβάλλουν την ικανότητα απορρόφησης του υλικού.
Το νέο όμως υλικό που δημιούργησαν οι Ισπανοί ερευνητές (Perla Wahnón and José Conesa) βασίζεται στην παραπάνω ιδέα αλλά χρησιμοποιεί Τιτάνιο και Βανάδιο που εισάγονται σε συμβατικό ημιαγωγό.
Είναι φανερό ότι πολλοί ερευνητές (και σίγουρα και πολλές εταιρείες) δουλεύουν στην κατεύθυνση της πλήρους εκμετέλευσης ολόκληρου του ηλιακού φάσματος και βρισκόμαστε σε αναμονή σημαντικών εξελίξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου