Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτοβολταϊκά στο γήπεδο των... Phoenix Suns

Με τέτοιο όνομα η γνωστή ομάδα του NBA δε θα μπορούσε να μην χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Ανακοινώθηκε η συμφωνία της ομάδας από την Αριζόνα με την εταιρία Tioga Energy για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 194 kW στο γήπεδο της ομάδας (US Airways Center) στο Phoenix. H Tioga Energy ανέλαβε την κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος ενώ η ομάδα ανέλαβε μόνο την υποχρέωση να αγοράζει (σε προκαθορισμένη τιμή) την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται στους αγώνες της (χωρίς να βάλει ένα δολλάριο). Έτσι θα παράγονται τα 2/3 της ενέργειας που χρειάζεται η ομάδα για το γήπεδο της. Τα 1125 φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν στο σκέπαστρο του πάρκινγκ του γηπέδου.

Η εταιρία Tioga Energy εγκατέστησε και τα φωτοβολταϊκά στο περίφημο συγκρότημα Googleplex της Google (1.6 MW). Η κίνηση πέρα από τον οικονομικό χαρακτήρα έχει και τεράστια συμβολική σημασία καθώς θα περάσει το μήνυμα των ΑΠΕ σε εκατομμύρια τηλεθεατές των αγώνων μπάσκετ.

Σχόλιο greek-energy: Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα είναι κάτι συνηθισμένο στην Ευρώπη και όπως βλέπουμε προωθείται και στην Αμερική. Στην Ελλάδα με τόσο ήλιο τα γήπεδα είναι μια εύκολη λύση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών καθώς η έκταση υπάρχει (οροφές και πάρκινγκ) και ο πελάτης είναι δεδομένος. Βέβαια με δεδομένο ότι τα χρέη των ομάδων τα πληρώνει πάντα το κράτος κανείς δε νοιάζεται για εξοικονόμηση ενέργειας και έτσι κανείς δεν κάνει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: