Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ

Από τη σημερινή Καθημερινή :

"Στα 2.500 έφτασαν τα επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στα διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας γα την κάλυψη της προγραμματισμένης ισχύος 200 μεγαβάτ. Aπό το σύνολο των αιτήσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της PAE έχουν μέχρι στιγμής εξετάσει τις 1.100, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με βάση το προγραμματισμό της αρμόδιας αρχής, υπολογίζεται ότι θα προχωρήσουν άλλες 600 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξετασθεί το σύνολο των αιτήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά δεν περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις που προϋποθέτουν άδεια, αλλά μικρές που εντάσσονται στην κατηγορία των «εξαιρέσεων».

Aπό τις συνολικές προτάσεις επενδύσεων, τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνει η Kρήτη, με 1.300 αιτήσεις που αφορούν επενδύσεις των 80 κιλοβάτ η κάθε μία. Aκολουθεί η Pόδος με 230 επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ισχύος 100 κιλοβάτ έκαστο και η Λέσβος με 225 επενδύσεις των 70 κιλοβάτ η κάθε μία. Στην Kω έχουν κατατεθεί συνολικά 85 εξαιρέσεις για την παραγωγή ισχύος 100 κιλοβάτ εκάστη και στη Xίο 74 επίσης αντίστοιχης ισχύος η κάθε μία. Στην Kάλυμνο κατατέθηκαν 27 επενδυτικά σχέδια και στη Λέρο 12 για την παραγωγή ισχύος 100 κιλοβάτ το κάθε ένα.

Για τις Κυκλάδες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει οι αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Aπό τον βαθμό υλοποίησης των παραπάνω επενδύσεων, αλλά και των αναμενομένων στις επόμενες φάσεις του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών, θα κριθεί η σχέση των ελληνικών νησιών με την «πράσινη ενέργεια», αφού στην ανάπτυξη των αιολικών έχουν μείνει πολύ πίσω.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, καθώς η αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές. "

Καλό θα ήταν να ανακοινώντονταν εκτός από αυτές που παίρνουν άδειες και οι επενδύσεις που τελικά υλοποιούνται. Και μετά από πόσο χρόνο μετά την αδειοδότηση τελικά τελειώνει η επένδυση και πέφτει το παραδάκι για το οποίο όλοι οι αγρότες γίνανε "επενδυτές".


Δεν υπάρχουν σχόλια: