Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Φωτοβολταϊκά στα σπίτια μας

Και ξαφνικά γίναμε Γερμανία. Γέμισαν οι εφημερίδες δημοσιεύματα για τα νέα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα σπίτια και την χωρίς γραφειοκρατία μεταπώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ.
Ας δούμε πρώτα τι γράφει ο τύπος και μετά θα σας προτείνω μερικά πρακτικά βήματα που πρέπει κατά τη γνώμη μου να ακολουθήσετε.

Από το Έθνος: "Tο νέο πρόγραμμα αφορά συστήματα ισχύος έως 10 KW και προβλέπει εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο στα 55 λεπτά/κιλοβατώρα. H μέση επένδυση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 5 KW σε 80 τ.μ. μιας ταράτσας κοστίζει γύρω στις 25.000-27.000 ευρώ.
Η απόσβεση της επένδυσης για την τοποθέτηση θα γίνει σε 7-8 χρόνια, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, συνυπολογίζοντας τις επιπλέον εργασίες (π.χ. μονώσεις) και το κόστος συντήρησης, να υπολογίζουν απόσβεση σε 12 με 15 χρόνια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Aλλωστε, η εμπειρία από τους ηλιακούς στις πολυκατοικίες δείχνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτούνται χρήματα για τις επισκευές στις ταράτσες λόγω των διαρροών, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο σοβαρότερων ζημιών στα πάνελ, σε κάποιο από τα συχνά πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔEH στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύσκολα κάποιος επενδυτής μπορεί να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντίθετα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Για τη σύνδεση με τη ΔEH θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). H καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτήν της καταναλισκόμενης. H εκκαθάριση γίνεται από τη ΔEH ή άλλον κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για τον σκοπό αυτόν ενεργεί στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

Το χρονοδιάγραμμα
70 ημέρες από την αίτηση στην παραγωγή

Tο κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ/KW, το κόστος της μελέτης σε 500-1.000 ευρώ, ενώ το κόστος των υπόλοιπων διαδικασιών κυμαίνεται μεταξύ 300-500 ευρώ. Tο διάστημα από την αίτηση μέχρι τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος φτάνει γύρω στις 70 ημέρες.
1. O ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να ενημερωθεί μέσω Iντερνετ από το υπουργείο Aνάπτυξης για τις τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μελέτη και την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
2. Kατόπιν εκπονείται μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, συμπληρώνονται τα τεχνικά φυλλάδια, γίνεται η αίτηση στη ΔEH και εκπονείται η τεχνική μελέτη. Tο κόστος κυμαίνεται από 500 μέχρι 1.000 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία.
3. Kατατίθεται η αίτηση για προσφορά σύνδεσης στην τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔEH. H υπηρεσία θα πρέπει να δώσει απάντηση εντός 20 ημερών.
4. Σειρά παίρνει η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Oι όροι θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο του YΠEXΩΔE, ωστόσο η έκδοση της έγκρισης θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες.
5. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης (μέσω τραπεζικού δανεισμού).
6. Aκολουθεί η συμπλήρωση της αίτησης σύμβασης σύνδεσης στην τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔEH και η υλοποίηση των έργων σύνδεσης μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών. Tο κόστος για τα έργα (την εγκατάσταση νέου ρολογιού με διπλό μετρητή ουσιαστικά) κυμαίνονται από 300 μέχρι 500 ευρώ.
7. Oλοκληρώνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού από την τεχνική εταιρεία. Tο κόστος ανά KW φτάνει στις 5.000 ευρώ το πολύ.
8. Yπογράφεται η σύμβαση πώλησης με την τοπική υπηρεσία εμπορίας της ΔEH εντός 15 ημερών.
9. Eνεργοποιείται η σύνδεση από την τοπική υπηρεσία δικτύου της ΔEH το πολύ σε 10 ημέρες."

Από την Ημερησία: "Παραγωγή

Ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 Kw έχει μέγιστη ετήσια παραγωγή 1.300 kWh, που καλύπτει όμως μόνον το 1/5- 1/3 των αναγκών σε ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού 4 ατόμων σε σπίτι 100 τετραγωνικών, καθώς η μέση κατανάλωση υπολογίζεται σε 5.000-7.000 kWh ετησίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού πρέπει να τοποθετηθεί εγκατάσταση τουλάχιστον 5 kW, που κοστίζει 25.000 ευρώ (μόνον τα πάνελ) και καταλαμβάνει 80 τ.μ ταράτσας. Θεωρητικά το μάξιμουμ που μπορεί να αποδώσει σε έσοδα ένα Φ/Β ισχύος 1 KW με τιμή πώλησης τα 55 λεπτά/KWh είναι 750 ευρώ/ετησίως.

Όμως η ΔΕΗ θα αγοράζει και θα πιστώνει στον καταναλωτή-παραγωγό την περίσσεια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παίρνει, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στην παραγόμενη και την καταναλισκόμενη ενέργεια. Η διαφορά αυτή είναι που θα πιστώνεται στον δικαιούχο και θα εξοφλείται μέσω λογαριασμού τράπεζας."

Από τα Νέα :"
1 ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ; Το πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή στη στέγη (συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

2 ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ; Αμέσως μόλις εκδοθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται μέσα σε 10-15 μέρες.

3 ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΦΒ; Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν είτε οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή έπειτα από συμφωνία του συνόλου, είτε ένας εξ αυτών μετά την παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους.

4 ΠΟΣΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΑΡΑΤΣΑ; Ένα και μόνο σύστημα.

5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ; Ναι. Το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και γι΄ αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο πρόγραμμα.

6 ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΉΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ; Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

7 ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ; Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

8 ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ (ΥΨΟΥΝ), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

9 ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

10 ΠΟΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ; Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια σαν αυτές που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς. Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας, ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας. Το υπουργείο δεσμεύεται η όλη διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 70 ημέρες.

11 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Η μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός- καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κ.λπ.) είτε είναι επιτηδευματίας είτε όχι.

12 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ; Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α΄ 308). Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

13 ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ; Η εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκε- τα 55 λεπτά/κιλοβατώρα- είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών που πρωταγωνιστούν στην αγορά φωτοβολταϊκών πανευρωπαϊκώς.

14 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ; Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 ευρώ ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ευρώ ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω ποσό είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κ.λπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

15 ΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ: ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ; Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για τη μέτρηση τόσο της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό ενέργειας όσο και της μικρής αναρροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα. Το νέο ρολόι θα συνοδεύεται από εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού.

16 ΣΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΒΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ; Σε περίπου 8 - 9 χρόνια. Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου και λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος, αλλά τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 ευρώ (5.000 ευρώ/kw) και η απόσβεση συναρτάται τόσο με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας (0,55 ευρώ/kWh) όσο και με την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας (1 kW παράγει κατά μέσο όρο 1.300 kWh/ ετησίως). Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ετησίως που κοστίζει 0,12 ευρώ/kwh και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ Α.Ε. ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας. Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός."

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αν και γνωρίζω λίγα για φωτοβολταικά ενδιαφέρομαι για τοποθέτηση στο σπίτι μου.Διαβάζω στο διαδίκτυο μερικά νέα και ποιά είναι η γνώμη σου για τα cis.Είναι φθηνότερα και υπάρχουν στο εμπόριο? Επίσης ποιά εταιρεία πιστεύεις οτι είναι αξιόπιστη?Καταλαβαίνω την δυσκολία απάντησης στην τελευταία ερώτηση.