Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Συνδυασμός ενέργειας από τον αέρα και από τα κύματα

Δύο νέες αμερικανικές εταιρείες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν στον Κόλπο του Μεξικού (ναι εκεί που χτυπάνε οι τυφώνες !) πλατφόρμες που συνδυάζουν την αιολική με την υδροκινητική ενέργεια.
Η μία εταιρεία (Hydro Green Energy LLC) θα τοποθετήσει τα υδροκινητικά της συστήματα στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της άλλης (Wind Energy Systems Technology Group). Η κατασκευή των πρώτων μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει το 2009.
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται ορισμένες πιθανές διατάξεις για τον συνδυασμό των δύο τεχνολογιών.


Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών έρχεται να συμπληρώσει ανάλογες πρωτοβουλίες που συνδυάζουν δύο είδη ανανεώσιμων πηγών (αιολική + ηλιακή, αιολική ή ηλιακή + υδροηλεκτρικούς σταθμούς). Η τάση αυτή κερδίζει πολλούς υποστηρικτές – παρά το μεγαλύτερο ύψος των επενδύσεων- καθώς εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα κάθε μιας.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Υδρογόνο από τον αέρα της Ελλάδας

Σήμερα παρουσιάζω ένα ακόμη video σχεικό με έρευνα σε ελληνικά ερευνητικά κέντρα. Αναφέρεται και πάλι στην παραγωγή υδρογόνου, αυτή τη φορά όμως με χρήση αιολικής ενέργειας.
Η έρευνα διεξάγεται στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ενώ το video είναι από DVD της ΓΓΕΤ.
Το video θα το βρείτε στο παρακάτω link
(http://rapidshare.com/files/132785099/02.Paragwgi.Ydrogonou.Aioliki.KAPE.avi)
Μέγεθος αρχείου: 56 Mb

Είναι σημαντικό να ενθαρύνονται οι σημαντικές ελληνικές ερευνητικές προσπάθειες και να ενισχύονται οικονομικά. Όχι όμως μόνο από την Πολιτεία αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς όμως οι "επενδυτές" επιδιώκουν τις επιδοτούμενες επενδύσεις και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα τους έφερναν σε πλεονεκτική έναντι του ανταγωνισμού θέση.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Εγκατεστημένες Δυναμικότητες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στο παρακάτω διάγραμμα παριστάνονται οι εγκατεστημένες δυναμικότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (εκτός μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων) το 2006 στις 6 πρώτες χώρες, στην Ε.Ε. και παγκοσμίως. Ουσιαστικά η αιολική ενέργεια κυριαρχεί ενώ και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα έχουν μεγάλη δυναμική κυρίως όμως στην Κίνα.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Οι Αμερικάνοι πρώτοι σε παραγωγή ενέργειας από τον αέρα

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες προσπερνώντας τη Γερμανία. Αν και οι Γερμανοί είναι πρώτοι σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας (δείτε την παρακάτω εικόνα) ο αέρας στις ΗΠΑ φυσά πιο δυνατά και έτσι παράγεται περισσότερη ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια καλύπτει το 1.2 % των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ και το 7 % της Γερμανίας (!). Ο στόχος των ΗΠΑ είναι για 20 % το 2030.

Από την εικόνα φαίνεται και η τεράστια αύξηση των εγκαταστάσεων σε Ισπανία και Κίνα.



Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ελληνική Έρευνα για το Υδρογόνο - Video

Σήμερα σας παρουσιάζω κάτι διαφορετικό. Ένα video σχετικά με την έρευνα σε ελληνικό ερευνητικό κέντρο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη) που σχετίζεται με τον αντιδραστήρα παραγωγής υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού με χρήση καταλυτών και ηλιακής ενέργειας.

Στο video μιλά ο υπεύθυνος της ομάδας HYDROSOL και διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής των Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του ΕΚΕΤΑ και παρουσιάζονται οι αρχές λειτουργίας της μεθόδου.

Η μέθοδος βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο (αντιδραστήρας 100 kW)

Το video θα το βρείτε σε αυτό το link.
(http://rapidshare.com/files/131938356/01.Paragwgi.Ydrogonou.Iliaki.EKETA.avi)
Μέγεθος 94.6 Mb.

Το video προέρχεται από ένα DVD της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης στη Μεγαλόπολη

Με ενέργεια από τον ήλιο θα καλύπτουν από το καλοκαίρι του 2009 το σύνολο των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα 7.000 νοικοκυριά του Νομού Αρκαδίας.
Θα είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα πρώτα από τα 28.000 συνολικά νοικοκυριά του νομού που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του 2011.
Το πάρκο, ισχύος 50 ΜW, φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, πρόκειται να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό μέσα στο φθινόπωρο ώστε το αργότερο στις αρχές του 2009 να ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων πάνελ. Εφόσον όλα πάνε καλά, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, συνολικά 10-11 ΜW, ισχύς ικανή να καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες 7.000 τοπικών πελατών της.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τα εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών στοιχείων που ολοκληρώνονται την περίοδο αυτή στην Πελοπόννησο, φιλοδοξούν να καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή πυρήνα ανάπτυξης της ηλιακής τεχνολογίας για την Ελλάδα. Οι πρώτες επενδύσεις για την παραγωγή πάνελ για φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πάτρα και Τρίπολη και ποντάρουν τόσο στη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει η αγορά φωτοβολταϊκών διεθνώς (αυξάνεται ετησίως με ρυθμούς 30%-40%) όσο και στο να καλύψουν ένα μέρος της παραγωγής της ελληνικής αγοράς που ανοίγει σιγά σιγά. Οι πρώτες ωστόσο παραγγελίες προέρχονται από το εξωτερικό, από πελάτες στη Γερμανία και στην Ισπανία, χώρες που κατέχουν τα σκήπτρα παγκοσμίως στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.
Τα δύο πρώτα από αυτά τα εργοστάσια λειτουργούν από πέρυσι και είναι της ελληνικής εταιρείας Solar Cells Ηellas.
Τα δύο επόμενα από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά αναμένεται να αρχίσουν την παραγωγή τους μέσα στο 2009 και το 2010, ενώ ο τρίτος επενδυτής είναι ένα μεικτό ελληνοαμερικανικό σχήμα, η εταιρεία Νext Solar, που επίσης πρόκειται να αρχίσει την παραγωγή της το 2009. Τόπος εγκατάστασης και των τριών αυτών επενδύσεων είναι η βιομηχανική περιοχή της Πάτρας και η Τρίπολη. (Από Τα Νέα, 21-7-2008)

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Μέση ετήσια ενέργεια από τα κύματα παγκοσμίως

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η μέση ετήσια ενέργεια που έχουν τα κύματα παγκοσμίως σε kW/m. Η μορφή αυτή ανανεώσιμης ενέργειας θεωρείται βιώσιμη αν η μέση τιμή είναι πάνω από 15-20 kW/m.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Εκτίμηση της τιμής των φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η εκτίμηση της τιμής των φωτοβολταϊκών (κρυσταλλικά και λεπτού υμένα- thin film photovoltaic) μέχρι το 2025 σε cents δολλαρίου ανά kWh. Ελπίζω να επαληθευτούν οι προβλέψεις.


Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών

Οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως:
1. Vestas (Δανία)
2. GE Energy (
ΗΠΑ)
3. Gamesa (
Ισπανία)
4. Enercon (
Γερμανία)
5. Suzlon (
Ινδία)
6. Siemens (
Γερμανία)
7. Acciona (
Ισπανία)
8. Goldwind (
Κίνα)
9. Nordex (Γεμανία)
10.Sinovel (Κίνα)

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Ο ....αέρας της Ελλάδας

Αν τις τελευταίες ημέρες αναρωτηθήκατε γιατί 4 μεγάλες εταιρείες της Ισπανίας θέλουν να επενδύσουν 3.5 δις ευρώ στην εκμετάλευση της αιολικής ενέργειας της Ελλάδας, το παρακάτω διάγραμμα θα σας το αποδείξει.

Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές της Ευρώπης (πιο συγκεκριμένα τις θάλασσες) και το αιολικό δυναμικό τους. Όπως φαίνεται οι Ελληνικές θάλασσες είναι ιδιαίτερα ευνοημένες με μεγάλες μέσες ταχύτητες ανέμου και ιδιαίτερα μεγάλες ενεργειακές αποδόσεις. Το πλεονέκτημα των νησιών είναι μεγάλο καθώς σε υψόμετρο η ενεργειακή απόδοση είναι πολύ πιο μεγάλη ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μικρότερο από την εγκατάσταση στη θάλασσα.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Η Ισπανία θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη ηλιακή οροφή στον κόσμο

Μια αμερικανική εταιρεία (Energy Conversion Devices) ανακοίνωσε ότι θα παρέχει το ηλιακό σύστημα που θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οροφή κτηρίου στον κόσμο. Το κτήριο (μια τεράστια αποθήκη) ανήκει στη General Motors και βρίσκεται στη Σαραγόσα ενώ η εγκατεστημένη ισχύς θα είναι 12 MW. Να σημειωθεί ότι 1 MW αρκεί για τη λειτουργία 1000 περίπου κλιματιστικών ταυτόχρονα. Το έργο θα χρησιμοποιήσει εύκαμπτα φωτοβολταϊκά και η οροφή έχει επιφάνεια 185.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η Ισπανία έχει γίνει πρωτοπόρος στα ηλιακά συστήματα καθώς η κάθε κιλοβατώρα πληρώνεται από τις εταιρείες ηλεκτρισμού 0.42 €. Λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των εγκαταστάσεων η Ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ποσό αυτό από τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγάλες ισπανικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά εδώ δεν είναι δυνατόν να επενδύσουν ούτε οι Έλληνες. Θα βρούνε άκρη οι Ισπανοί;

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Άνοδος 60 % στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια παγκοσμίως

Σύμφωνα με στοιχεία από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Program) οι επενδύσεις (νέα χρηματοδότηση) σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αιολική και ηλιακή ενέργεια- καθώς και σε εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ παρουσίασαν αύξηση 60 % το 2007 και έφτασαν το ύψος ρεκόρ των 148 δις δολλαρίων.

Πρωτοπόρος η αιολική ενέργεια με 50 δις δολλάρια επενδύσεων. Ακολουθεί η ηλιακή ενέργεια με 28.6 δις (τριπλασιασμός από το 2004) ενώ 1.8 δις επενδύθηκαν σε τεχνολογίες βελτίωσης της αποδοτικότητας της μετατροπής ενέργειας.

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 23 % (!!!) των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας το 2007. 31 Gigawatts ανανεώσιμων πηγών προστέθηκαν (κυρίως αιολική ενέργεια). Επίσης προστέθηκαν 7 Gigawatts (GW) υδροηλεκτρικών έργων και μόλις 3 GW πυρηνικής ενέργειας. 1 Gigawatt είναι ίσο με 1000 MW.

Τέλος οι Ευρώπη είναι πρώτη σε νέες επενδύσεις (49.5 δις δολλάρια) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ τρεις χώρες (Ινδία, Κίνα και Βραζιλία) είχαν σύνολο επενδύσεων 26 δις δολλάρια (!!!).

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Βιοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για «Βέλτιστες Πρακτικές Υπάρχουσα Κατάσταση στον χώρο των Βιοκαυσίμων» σε 15 Νομούς της χώρας προσφέρονται για καλλιέργειες ενεργειακών φυτών 1.260.000 στρέμματα. Αναλυτικά ανά νομό οι εκτάσεις είναι: Έβρος (300.000 στρέμματα), Ροδόπη (50.000), Ξάνθη (20.000), Δράμα (20.000), Σέρρες 50.000, Κιλκίς (200.000), Θεσσαλονίκη (30.000), Φλώρινα (50.000), Κοζάνη (100.000), Γρεβενά (10.000), Πιερία (10.000), Λάρισα (200.000), Μαγνησία (70.000), Αιτωλοακαρνανία (70.000) και Φθιώτιδα (80.000). Οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα προσφέρονται κυρίως για την καλλιέργεια δύο βασικών ενεργειακών φυτών: ελαιοκράμβης και ηλίανθου.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης νέων μονάδων και μέχρι τώρα κατατέθηκαν αιτήσεις επένδυσης για παραγωγή 660.000 tn βιοντίζελ/έτος, όταν στόχος της Ελλάδας για το 2010 είναι οι 148.000 tn/έτος.
Σχόλιο greek-energy: Όπως έχω ξαναγράψει οι επιδοτήσεις δεν πρέπει να αφορούν τόσο την κατασκευή μονάδων αλλά την επιβράβευση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιοκαυσίμων. Γι’αυτό και μέχρι τώρα οι μονάδες βιοντίζελ υπολειτουργούν ενώ οι «επενδυτές» τα βγάζουν τα λεφτά τους. Επίσης καλό θα ήταν να γίνει με πρώτη μελέτη για την επίπτωση των βιοκαλλιεργειών στην Ελληνική παραγωγή αγροτικών προϊόντων όπως και στην κατανάλωση νερού των καλλιεργειών. Οι βιοκαλλιέργειες είναι σωστές όταν υπολογίζονται όλες οι παράμετροι του προβλήματος.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Αγονος ο διαγωνισμός για τα εργοστάσια βιοαιθανόλης

Αγονος κηρύχθηκε χθες από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο διαγωνισμός για ανάδειξη στρατηγικού εταίρου στη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες βιοαιθανόλης, «γιατί οι δύο προσφορές είχαν προτάσεις και όρους, εκτός των ορισθέντων».

Η ΕΒΖ ανακοίνωσε ότι η νέα διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα γίνει με απευθείας διαπραγματεύσεις, ύστερα από έγκριση των μετόχων. Προβάδισμα φέρεται να έχει η αμερικανική κοινοπραξία Renew Energy/Cal West Ethanol, (διεκδικήτρια και στον διαγωνισμό, με δεύτερη τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη). Ο σημαντικότερος παράγοντας, που έπεισε τη διοίκηση να διαπραγματευτεί κατά προτεραιότητα με τους Αμερικανούς, ήταν η πρότασή τους για τη δημιουργία δύο εργοστασίων, δυναμικότητας 90.000 κυβικών βιοαιθανόλης έκαστο (ενώ ο έτερος διεκδικητής, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη πρότεινε ένα), τα οποία θα παράγουν και υποπροϊόντα (καλαμποκέλαιο και ζωοτροφές).

Δικαίωμα στην ελπίδα, βέβαια, διατηρούν και οι άλλες δύο εναλλακτικές, αλλά είναι σίγουρο πως οι πιθανότητες που συγκεντρώνουν είναι μικρές. Η ΕΒΖ δηλώνει «ανοιχτή σε κάθε τεχνοκρατικά άρτια και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση», δεδομένου ότι για το project είχαν ενδιαφερθεί άλλες 10 εταιρείες που δεν προχώρησαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Διευκρινίζεται επίσης ότι πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαιθανόλης δεν είναι μόνο τα τεύτλα, όπως όριζε ο διαγωνισμός, αλλά κάθε ενεργειακό φυτό (η αμερικανική κοινοπραξία πρότεινε το καλαμπόκι) αλλά ότι θα προτιμούσε μονάδα διπλής παραγωγής (με τεύτλα-καλαμπόκι).

Σχόλιο Greek-energy: Σχετικά με την αμερικανική εταιρεία CAL WEST-PACIFIC ETHANOL δείτε προηγούμενο σχόλιο μου. Το ερώτημα με το καλαμπόκι είναι από πού θα γίνεται η τροφοδοσία των εργοστασίων (από Ελλάδα ή αλλού;). Η βιωσιμότητα των μονάδων βιοαιθανόλης στην Ευρώπη (με τα αυξημένα ποσοστά βιοαιθανόλης στα καύσιμα) είναι μάλλον εξασφαλισμένη. Οι αμερικάνοι θα φέρουν τα εργοστάσια από την Αμερική και η ελληνική συμμετοχή θα είνα πολύ περιορισμένη. Κέρδος για τη χώρα μικρό, κέρδος για τους παραγωγούς τεύτλων μηδέν.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας : Τα κακά νέα

Παρά τις ευνοϊκές προοπτικές, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που εμποδίζουν πρακτικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως η δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, την ίδια στιγμή που λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, η εγκατάσταση μονάδων με χρήση ΑΠΕ εγείρει συχνά την άσκηση ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων χορήγησης των αδειών.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέτει τα περισσότερα εμπόδια σχετικά με τη χορήγηση μιας άδειας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που για την έκδοσή της εμπλέκονται 27 υπηρεσίες, και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη χωρίς ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τα αιολικά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα γερμανικού οργανισμού, ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 21 ευρωπαϊκών χωρών. Είναι μάλιστα τόσο κραυγαλέα η περίπτωση της χώρας μας, ώστε οι συντάκτες του γερμανικού οργανισμού Fraunhofer Ιnstitut συμπεριέλαβαν εκτεταμένες αναφορές σε αυτήν σε καθένα από τα κεφάλαια της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράδειγμα προς αποφυγήν, με τα περισσότερα εμπόδια». (Τα Νέα, 28/6/2008)

Για την έκδοση μιας άδειας αιολικού πάρκου στην Ελλάδα συναρμόδιες είναι... 27 υπηρεσίες και φορείς, έναντι 16 στη Βρετανία, 8 στη Σουηδία, 6 στην Κύπρο, 4 στη Βουλγαρία και μόνο... μίας στη Γερμανία. Κάντε click στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τις 27 υπηρεσίες και τις άδειες(πιστοποιητικά) που παρέχουν.