Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο Biodiesel στις ΗΠΑ

Στις 2 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία του το μεγαλύτερο διυλιστήριο Biodiesel στις ΗΠΑ. Η μονάδα βρίσκεται στο Houston του Texas και ανήκει στην εταιρεία GreenHunter Energy. Το διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 105 εκατομυρίων γαλλονιών B100.

Η αρχική μονάδα αφορούσε λάδια αποβλήτων (μαγειρικό κυρίως) όμως έχει μετατραπεί και έχει δυνατότητα τροφοδοσίας με λάδι διάφορων πηγών συμπεριλαμβανομένων και καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τρόφιμα. Και ακριβώς επειδή το εργοστάσιο δεν φτιάχθηκε από την αρχή η εταιρεία υποστηρίζει πως το κόστος παραγωγής ανά γαλλόνι βιοντίζελ είναι 0.5 δολλάρια (το μισό από ότι συνήθως είναι σε άλλες παραγωγικές μονάδες).

Είναι φανερό πως οι παραγωγοί βιοντίζελ στρέφονται σε πολλές πηγές πρώτων υλών (διαφοροποίηση) και την εκμετάλευση παλαιών εργοστασίων για να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η αγορά του βιοντίζελ τώρα δημιουργείται και η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Αυτό το παράδειγμα από τις ΗΠΑ πρέπει να μιμηθούν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες υποψήφιοι παραγωγοί και να μην στρέφονται σε μια μόνο πηγή (και καμιά φορά όχι αξιόπιστη) πρώτης ύλης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ναυαρχίδα των περισσοτέρων τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι οι Η.Π.Α. Μακάρι τα ενθαρυντικά αυτά νέα να τύχουν ανάλογης υποδοχής ώστε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο ενεργεικά μέλλον.