Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (European Photovoltaic Industry Association) η Ευρώπη έχει εγκατεστημένα πάνω από 4000 MW φωτοβολταϊκών (2007). Το 2012 αναμένεται να είναι εγκατεστημένα 11000 MW φωτοβολταϊκών. Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά όμως αποτελεί λιγότερο από το 1 % των αναγκών της Ευρώπης σήμερα και δεν αναμένεται το νούμερο αυτό να αυξηθεί σημαντικά.

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη μερίδα εγκατεστημένων συστημάτων, όμως πρέπει να σημειωθεί η σημαντική πρόοδος της Ισπανίας, που μέσα σε 2 χρόνια δεκαπλασίασε τις εγκαταστάσεις (σε 593 MW το 2007). Η Ισπανική κυβέρνηση μιμήθηκε το Γερμανικό μοντέλο κατευθύνοντας την αγορά σε μικρές εγκαταστάσεις σε αγροτικές και οικιακές εγκαταστάσεις (στην οροφή των κτηρίων).

Το παράδειγμα αυτό έρχεται σε απευθείας αντίθεση με το Ελληνικό παράδοξο των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων για τον χαρακτηρισμό της πώλησης ηλεκτρισμού στη ΔΕΗ ως βιομηχανικής εγκαταστάσεως καθιστώντας αδύνατη στην πράξη την μεταπώληση ενέργειας. Είμαι σίγουρος πως η τελευταία απόφαση οφείλεται στην άγνοια της μιας υπηρεσίας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για το τι κάνει η άλλη (ΥΠΑΝ) και στην ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής.

Σημείωση: 16 και 17 Μαϊου είχαν ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκές ηλιακές ημέρες (European Solar Days). Σε δέκα ευρωπαϊκες χώρες έγιναν 4000 εκδηλώσεις. Η Ελλάδα κοιμάται. Δεν το ανέφερε κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: