Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Βιοβουτανόλη: Το επόμενο βιοκαύσιμο


Όλοι ξέρουμε (ή πρέπει να ξέρουμε) για την βιοαιθανόλη και την ολοένα αυξανόμενη χρήση της ως καύσιμο στα οχήματα. Στη διεθνή όμως βιοαγορά ακούγεται πολύ και η βιοβουτανόλη η οποία παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την αιθανόλη.

Κατ’ αρχήν, μίγμα βουτανόλης (16 %) και βενζίνης συμπεριφέρεται όπως το Ε10 (10 % αιθανόλη στην βενζίνη). Επίσης το ενεργειακό περιεχόμενο της βουτανόλης είναι πιο κοντά σε αυτό της βενζίνης (δηλαδή λιγότερες ή καθόλου τροποποιήσεις) και δεν υπάρχει διαχωρισμός του μίγματος παρουσία νερού (όπως συμβαίνει με την αιθανόλη). Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας κοινής μελέτης των εταιρειών BP και Dupont. Η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μηχανή σε 100 % καθαρότητα (Οκτάνια RON: 96). Έτσι από πολλούς θεωρείται καλύτερη από την αιθανόλη ως καύσιμο.

Η βιοβουτανόλη δεν είναι καινούρια μόδα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παράχθηκε από διεργασίες ζύμωσης σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσσία και Ινδία. Λόγω του φθηνού όμως πετρελαίου οι μονάδες αυτές έκλεισαν όταν η τροφοδοσία πετρελαίου δεν είχε πρόβλημα.

Οι δύο παραπάνω εταιρείες ήδη έχουν πάνω από 60 πατέντες για διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (βιολογία, ζύμωση, χρήσεις, κλπ) και σκοπεύουν ως το 2010 να έχουν κάνει την διεργασία βιώσιμη και αποδοτική. Η πιο σημαντική έρευνα γίνεται στην παραγωγή βιοκαταλυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: