Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά σχέδια και επενδύσεις στην Ελλάδα

Σήμερα αντιγράφω από τον τύπο των τελευταίων ημερών μερικές χρήσιμες πληροφορίες για σχέδια και επενδύσεις φωτοβολταικών στην Ελλάδα. Αν και συνήθως αργούν να υλοποιηθούν και να πάρουν άδεια τα αναφέρω γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε το κόστος και το μέγεθος κάθε εγκατάστασης.
"Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 50 MW, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης σκοπεύει να κατασκευάσει η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη. Ο προϋπολογισμός του νέου Φ/Β πάρκου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και θα εγκατασταθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων της εταιρείας, στην περιοχή αποθέσεων των αγόνων εδαφών εντός του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από το πάρκο μπορεί να καλύψει την ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 28.000 νοικοκυριών ή του 42% του συνόλου του νομού Αρκαδίας". (Ημερησία, 21/5/2008)
"Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα υπό κατασκευή πάρκο στην Ελλάδα βρίσκεται έξω από τη Θήβα και έχει ισχύ 2 MW. Από τα τέλη του χρόνου, ο νέος σταθμός της επιχείρησης ακινήτων Ζαφειράτος ΑΕ, θα αρχίσει να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το σύστημα. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα σχεδόν 800 νοικοκυριών. Το πάρκο θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά στοιχεία της γερμανικής εταιρείας Aleo Solar." (Ημερησία, 21/5/2008).
"Το πρώτο φωτοβολταϊκό project του ομίλου Ρόκας Iberdrola, ύψους 11,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Πρόκειται για πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2MW, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Τρίπολης. Συνολικά η Ρόκας Iberdrola διαθέτει άδειες παραγωγής για 4,7MW ενώ ακόμη 2MW έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα φ/β από τον όμιλο αναμένεται να κυμανθεί από 36 έως 40 εκατ. ευρώ." (από capital.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ.