Αντιγράφω από την σημερινή Ελευθεροτυπία
“Οι μονάδες βιοκαυσίμων υπολειτουργούν, καθώς οι αγρότες δεν στρέφονται σε ενεργειακές καλλιέργειες. Το ενδιαφέρον των ελλήνων αγροτών για τις ενεργειακές καλλιέργειες είναι τουλάχιστον υποτονικό.
Το 2007 οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν (κυρίως με ηλίανθο) ανέρχονταν μόνο στα 110.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί γύρισαν την πλάτη στις ενεργειακές καλλιέργειες για δύο λόγους: Πρώτον, εξαιτίας της πολύ χαμηλής επιδότησης (4,5 ευρώ/ στρέμμα). Και δεύτερον, λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου των τιμών στα δημητριακά και το βαμβάκι.
Σήμερα στη χώρα μας τα σκήπτρα στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών κατέχει η Ορεστιάδα με 70.847 χιλιάδες στρέμματα ηλίανθου. Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία Agroinvest, στην οποία οι παραγωγοί διοχετεύουν τον ηλίανθο προς 390 ευρώ τον τόνο. Ενα φυτό που καλλιεργούνταν παραδοσιακά στην περιοχή και το οποίο προόριζαν μέχρι πρότινος για την παρασκευή ηλιελαίου.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δημιουργεί, πάντως, γεωργούς πιέσεις προς τους αγρότες να εγκαταλείψουν παραδοσιακές καλλιέργειες. Πολλοί αγρότες θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες βιομηχανικών φυτών (βαμβακιού, τεύτλων, καπνού) σε ποσοστό 80% και των διατροφικών (σίτου, καλαμποκιού), σε 20%. Από τις παραπάνω εκτάσεις, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 60% μπορεί να καλλιεργηθεί με ενεργειακά φυτά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες.” (Ελευθεροτυπία, 1/6/2008)
Αυτά στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα μεγάλες εταιρείες αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Παράδειγμα η εταιρεία Sun Biofuels αγόρασε 17000 εκτάρια (με την προοπτική να φτάσει τα 85000 στο μέλλον) στην Τανζανία για την καλλιέργεια του φυτού Jatropha που είναι η τελευταία μόδα στα ενεργειακα φυτά. Στην Τανζανία καλλιεργείται μόνο το 6 % της διαθέσιμης έκτασης της χώρας. Οι καλλιεργητές θα εισπράτουν 1100 περίπου δολλάρια το χρόνο. Ο ΟΗΕ ευνοεί αυτή τη μορφή “συνεργασίας” με τον Τρίτο Κόσμο.