Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας : Τα καλά νέα

Eλκυστικές επενδύσεις, με περιθώρια κερδοφορίας άνω του 30% κατ’ έτος, χαρακτηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε έκθεση της η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Ειδικότερα:

Αιολική ενέργεια: Ο κλάδος παραγωγής αιολικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του κύκλου εργασιών (της τάξης του 50% κ.μ.ό. ετησίως κατά την τελευταία πενταετία) και από υψηλά περιθώρια κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, οι επιδοτούμενες τιμές οδηγούν τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους μετά τις αποσβέσεις άνω του 30% το 2006.

Φωτοβολταϊκά συστήματα: Γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους και σημαντικά κέρδη εγγυάται, σύμφωνα με την πληθώρα των αιτήσεων, και η επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να έλκουν τους επενδυτές είναι: η εγγυημένη αγορά της συνολικά παραγόμενης ενέργειας σε εγγυημένη υψηλή τιμή για 20 έτη, τα ελάχιστα έξοδα λειτουργίας και η υψηλή επιδότηση για το κόστος εγκατάστασης. Ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης από επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κυμαίνεται μεταξύ 14% και 23% ετησίως για την επόμενη 20ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: