Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Πωλήσεις Βιοκαυσίμων στην Αμερική: Μεγαλες Προπτικές

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις σχετικά με τις προοπτικές των βιοκαυσίμων τα επόμενα χρόνια αναμένεται διπλασιασμός των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2012. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις αναμένονται να αυξηθούν στα 18.5 δις δολλάρια το 2012 από 9.98 δις το 2007. Η αύξηση αναμένεται και εξαιτίας των κυβερνητικών ενισχύσεων αλλά και των σημαντικών επενδύσεων από μεγάλα venture capitals (Εταιρείες Επιχειρηματικού Κεφαλαίου) στα βιοκαύσιμα νέας γενιάς από άλγη, απόβλητα, και μη βρώσιμες καλλιέργειες.

Η προσπάθεια να ελαφρυνθεί η αμερικανική οικονομία από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και τη Μέση Ανατολή οδηγεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και νέους κανονισμούς και υποδομές. Παρόλα αυτά τα βιοκαύσιμα δεν είναι ακόμη έτοιμα να αντικαταστήσουν τα εισαγώμενα ορυκτά καύσιμα για τα οποία οι ΗΠΑ ξοδεύουν 1 δις δολλάρια την ημέρα.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διαμάχη για την επίδραση της παραγωγής βιοκαυσίμων στην τιμή των τροφίμων. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 η τιμή του καλαμποκιού ανέβηκε κατά 83 % και της σόγιας κατά 133 %. Οι φτώχοί δαπανούν 50-70 % του μισθού τους για την αγορά τροφίμων και μόνο 1-10 % για ενέργειακές ανάγκες. Η ανισότητα συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: