Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ανανεώσιμες πηγές: Η Ελλάδα πρώτη στα λόγια.

Έως και 500 ΜW οικιακών φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να δώσει γενναία κίνητρα στους ιδιώτες, σύμφωνα με υπολογισμούς της Greenpeace. Από την παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες ηλεκτροδότησης σε περίπου 120.000 νοικοκυριά ή οι ετήσιες ενεργειακές ανάγκες σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ένα μικρό μέρος της Κρήτης. Όπως επισημαίνει η Greenpeace, η θεσμοθέτηση δύο άμεσων κινήτρων- η απαλλαγή του ΦΠΑ (19%) στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων ή η μείωσή του σε 9% και η κατάργηση της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων- δίνει τη λύση. Επιπλέον, προτείνεται να μην απαιτείται καμία άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ούτε να υποβάλλεται αίτηση εξαίρεσης από την άδεια παραγωγής που ισχύει σήμερα για τα μικρά συστήματα.

Είναι φανερό ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι κορόιδα που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ οι Έλληνες θέλουν να επενδύσουν σε λιθάνθρακα. Την τελευταία διετία στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν μόλις 327 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (229 ΜW αιολικών, 89 ΜW μικρών υδροηλεκτρικών, 7 ΜW βιομάζας και 2 ΜW φωτοβολταϊκών), ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Γερμανία εγκατάστησε 3.900 ΜW αιολικών και 2.000 ΜW φωτοβολταϊκών και η Ισπανία 5.100 ΜW αιολικών και 500 ΜW φωτοβολταϊκών.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως (με την ευκαιρία της ημέρα περιβάλλοντος) εξήγειλε μέτρα: “Νέο, απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εγκαταστάσεις μικρών φωτοβολταϊκών στα κτίρια επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προσανατολίζεται σε έγκριση, χωρίς επιμερισμό, όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας που έχουν τεθεί”. Tο υπουργείο Ανάπτυξης μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και με κυβερνήσεις άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. επεξεργάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά στον οικιακό τομέα (π.χ. στέγες) με αδειοδοτικές και οικονομικές διευκολύνσεις για τον πολίτη. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου.

Αμφιβάλλω αν μεσα στο καλοκαίρι και τις διακοπές υπουργών και υπουργείων θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο, εκτός και αν είναι το ίδιο πρόχειρο με το προηγούμενο,

Δεν υπάρχουν σχόλια: