Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά και στις Φυλακές

Ενώ στην Ελλάδα καθόμαστε και σκεφτόμαστε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια για μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών οι πιο πρακτικοί προχωρούν σε μικρά πρακτικά έργα με καθορισμένους και εφικτούς στόχους. Στην Καλιφόρνια η υπηρεσία υπεύθυνη για τις φυλακές (California Department of Corrections and Rehabilitation) έχει τοποθετήσει 2.34 MW φωτοβολταϊκών εγκατεστημένα σε εκτάσεις 2 σωφρονιστικών ιδρυμάτων (Ironwood State Prison και Chuckawalla Valley State Prison). Η χρηματοδότηση είναι συνεργασία ιδιωτικού τομέα και πολιτείας.

Δεν είναι αργά να ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κρατικά κτίρια και όχι μόνο στη Βουλή όπου η εγκατάσταση γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Αποθήκευση του Υδρογόνου

Συνεχίζοντας την προηγούμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στο μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρήση του υδρογόνου σήμερα. Αυτό δεν είναι άλλο από την αποθήκευση του.

Για να συμπιεστεί το υδρογόνο απαιτείται πολύ μεγάλη πίεση κάτι που εκτός από οικονομικό κόστος θέτει και προβλήματα ασφαλείας. Οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι η χρήση μεταλλικών υδριδίων. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται ο όγκος που καταλαμβάνει υδρογόνο ικανό να κινήσει ένα αυτοκίνητο για 500 χιλιόμετρα όταν χρησιμοποιείται κάθε μία από τις διαθέσιμες τεχνολογίες αποθήκευσης υδρογόνου.

Η χρήση υδριδίων δεν έχει ακόμα το χαμηλό κόστος που θα θέλαμε ενώ το συμπιεσμένο υδρογόνο (έστω και σε πίεση 200 bar) καταλαμβάνει μεγάλο όγκο. Έτσι η χρήση του υδρογόνου στα αυτοκίνητα δεν είναι ακόμη άμεσα εφαρμόσιμη.

1 kg υδρογόνου καιγόμενο δίνει 119.972 kJ δηλαδή 1kg υδρογόνου περιέχει την ίδια ποσότητα ενέργειας με 2.1kg φυσικού αερίου ή 2.8 kg βενζίνης.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Κόστος παραγωγής υδρογόνου

Πολλοί μιλάνε τελευταία για την εποχή του υδρογόνου και την λύση των ενεργειακών προβλημάτων με τη χρήση του. Πόσο όμως κοστίζει η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές. Μια πρόσφατη ανάλυση υπολόγισε πως το κόστος της παραγωγής ενός κιλού υδρογόνου με χρήση αιολικής ενέργειας και ηλεκτρόλυσης είναι 6.98 δολλάρια.

Πιο αναλυτικά το κόστος αυτό υπολογίζεται από τα ακόλουθα:
Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε αιολικό πάρκο: 3.50 $
Ηλεκτρολύτες και παραγωγή υδρογόνου: 0.86 $
Αγωγοί και αποθήκευση: 0.37 $
Συμπίεση: 0.50 $
Μεταφορά: 0.30 $
Κέρδος σταθμών πώλησης: 0.51 $
Φόροι (ΗΠΑ): 0.94 $

Αν υπολογίσει κανείς ότι ένα κιλό υδρογόνου ισοδυναμεί με κατανάλωση 2 περίπου γαλλονιών βενζίνης (ή 7.57 λίτρων) τότε το παραπάνω κόστος ισοδυναμεί με βενζίνη κόστους 1.08 δολλάρια το λίτρο δηλαδή 0.69 € (με τη σημερινή αναλογία). Ακόμα και 50 % λάθος να έχει η ανάλυση αυτή, είναι φανερή η δυναμική της κατανάλωσης υδρογόνου σε σχέση με την σημερινή τιμή της βενζίνης. Η πλήρης ανάλυση του κοστολογίου βρίσκεται εδώ.

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο Biodiesel στις ΗΠΑ

Στις 2 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία του το μεγαλύτερο διυλιστήριο Biodiesel στις ΗΠΑ. Η μονάδα βρίσκεται στο Houston του Texas και ανήκει στην εταιρεία GreenHunter Energy. Το διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 105 εκατομυρίων γαλλονιών B100.

Η αρχική μονάδα αφορούσε λάδια αποβλήτων (μαγειρικό κυρίως) όμως έχει μετατραπεί και έχει δυνατότητα τροφοδοσίας με λάδι διάφορων πηγών συμπεριλαμβανομένων και καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τρόφιμα. Και ακριβώς επειδή το εργοστάσιο δεν φτιάχθηκε από την αρχή η εταιρεία υποστηρίζει πως το κόστος παραγωγής ανά γαλλόνι βιοντίζελ είναι 0.5 δολλάρια (το μισό από ότι συνήθως είναι σε άλλες παραγωγικές μονάδες).

Είναι φανερό πως οι παραγωγοί βιοντίζελ στρέφονται σε πολλές πηγές πρώτων υλών (διαφοροποίηση) και την εκμετάλευση παλαιών εργοστασίων για να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η αγορά του βιοντίζελ τώρα δημιουργείται και η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Αυτό το παράδειγμα από τις ΗΠΑ πρέπει να μιμηθούν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες υποψήφιοι παραγωγοί και να μην στρέφονται σε μια μόνο πηγή (και καμιά φορά όχι αξιόπιστη) πρώτης ύλης.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά σχέδια και επενδύσεις στην Ελλάδα

Σήμερα αντιγράφω από τον τύπο των τελευταίων ημερών μερικές χρήσιμες πληροφορίες για σχέδια και επενδύσεις φωτοβολταικών στην Ελλάδα. Αν και συνήθως αργούν να υλοποιηθούν και να πάρουν άδεια τα αναφέρω γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε το κόστος και το μέγεθος κάθε εγκατάστασης.
"Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 50 MW, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης σκοπεύει να κατασκευάσει η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη. Ο προϋπολογισμός του νέου Φ/Β πάρκου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και θα εγκατασταθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων της εταιρείας, στην περιοχή αποθέσεων των αγόνων εδαφών εντός του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από το πάρκο μπορεί να καλύψει την ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 28.000 νοικοκυριών ή του 42% του συνόλου του νομού Αρκαδίας". (Ημερησία, 21/5/2008)
"Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα υπό κατασκευή πάρκο στην Ελλάδα βρίσκεται έξω από τη Θήβα και έχει ισχύ 2 MW. Από τα τέλη του χρόνου, ο νέος σταθμός της επιχείρησης ακινήτων Ζαφειράτος ΑΕ, θα αρχίσει να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το σύστημα. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα σχεδόν 800 νοικοκυριών. Το πάρκο θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά στοιχεία της γερμανικής εταιρείας Aleo Solar." (Ημερησία, 21/5/2008).
"Το πρώτο φωτοβολταϊκό project του ομίλου Ρόκας Iberdrola, ύψους 11,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Πρόκειται για πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2MW, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Τρίπολης. Συνολικά η Ρόκας Iberdrola διαθέτει άδειες παραγωγής για 4,7MW ενώ ακόμη 2MW έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα φ/β από τον όμιλο αναμένεται να κυμανθεί από 36 έως 40 εκατ. ευρώ." (από capital.gr)

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα των τελευταίων ημερών παρουσιάζω σήμερα μερικά στατιστικά σχετικά με τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Αν και υπάρχει συνεχής άνοδος δεν έχουμε κάνει την έκρηξη των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007, δεν μεταφράστηκε δυστυχώς σε πραγματικά έργα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ως και τα τέλη Ιανουαρίου (που διακόπηκε η διαδικασία) είχαν υποβληθεί για έγκριση πάνω από 7.800 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 3.430 MW, ενώ ο προγραμματισμός του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την αδειοδότηση έργων συνολικής ισχύος 790 MW μέχρι το 2010.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Οι κορυφαίες εταιρείες φωτοβολταϊκών

Σήμερα παρουσιάζω μια λίστα με τις κορυφαίες σε πωλήσεις εταιρείες φωτοβολταϊκών κελιών το 2006 (το ποσοστό είναι το μερίδιο στην αγορά):

1. Sharp 17.1 %
2. Q-Cells 10.0 %
3. Kyocera 7.1 %
4. Suntech 6.3 %
5. Sanyo
6.1 %
6.
Mitsubishi Electric 4.4 %
7. Motech 4.9 %
8. Schott Solar 3.8 %
9. Solar World 3.5 %
10. BP Solar 3.4 %

Υπόλοιπες Εταιρείες 23.5 %

Οι συνολικές ποσότητες που πουλήθηκαν ήταν 2520 MW. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται και η δυναμική της κάθε εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (European Photovoltaic Industry Association) η Ευρώπη έχει εγκατεστημένα πάνω από 4000 MW φωτοβολταϊκών (2007). Το 2012 αναμένεται να είναι εγκατεστημένα 11000 MW φωτοβολταϊκών. Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά όμως αποτελεί λιγότερο από το 1 % των αναγκών της Ευρώπης σήμερα και δεν αναμένεται το νούμερο αυτό να αυξηθεί σημαντικά.

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη μερίδα εγκατεστημένων συστημάτων, όμως πρέπει να σημειωθεί η σημαντική πρόοδος της Ισπανίας, που μέσα σε 2 χρόνια δεκαπλασίασε τις εγκαταστάσεις (σε 593 MW το 2007). Η Ισπανική κυβέρνηση μιμήθηκε το Γερμανικό μοντέλο κατευθύνοντας την αγορά σε μικρές εγκαταστάσεις σε αγροτικές και οικιακές εγκαταστάσεις (στην οροφή των κτηρίων).

Το παράδειγμα αυτό έρχεται σε απευθείας αντίθεση με το Ελληνικό παράδοξο των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων για τον χαρακτηρισμό της πώλησης ηλεκτρισμού στη ΔΕΗ ως βιομηχανικής εγκαταστάσεως καθιστώντας αδύνατη στην πράξη την μεταπώληση ενέργειας. Είμαι σίγουρος πως η τελευταία απόφαση οφείλεται στην άγνοια της μιας υπηρεσίας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για το τι κάνει η άλλη (ΥΠΑΝ) και στην ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής.

Σημείωση: 16 και 17 Μαϊου είχαν ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκές ηλιακές ημέρες (European Solar Days). Σε δέκα ευρωπαϊκες χώρες έγιναν 4000 εκδηλώσεις. Η Ελλάδα κοιμάται. Δεν το ανέφερε κανείς.

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Βιοβουτανόλη: Το επόμενο βιοκαύσιμο


Όλοι ξέρουμε (ή πρέπει να ξέρουμε) για την βιοαιθανόλη και την ολοένα αυξανόμενη χρήση της ως καύσιμο στα οχήματα. Στη διεθνή όμως βιοαγορά ακούγεται πολύ και η βιοβουτανόλη η οποία παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την αιθανόλη.

Κατ’ αρχήν, μίγμα βουτανόλης (16 %) και βενζίνης συμπεριφέρεται όπως το Ε10 (10 % αιθανόλη στην βενζίνη). Επίσης το ενεργειακό περιεχόμενο της βουτανόλης είναι πιο κοντά σε αυτό της βενζίνης (δηλαδή λιγότερες ή καθόλου τροποποιήσεις) και δεν υπάρχει διαχωρισμός του μίγματος παρουσία νερού (όπως συμβαίνει με την αιθανόλη). Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας κοινής μελέτης των εταιρειών BP και Dupont. Η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μηχανή σε 100 % καθαρότητα (Οκτάνια RON: 96). Έτσι από πολλούς θεωρείται καλύτερη από την αιθανόλη ως καύσιμο.

Η βιοβουτανόλη δεν είναι καινούρια μόδα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παράχθηκε από διεργασίες ζύμωσης σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσσία και Ινδία. Λόγω του φθηνού όμως πετρελαίου οι μονάδες αυτές έκλεισαν όταν η τροφοδοσία πετρελαίου δεν είχε πρόβλημα.

Οι δύο παραπάνω εταιρείες ήδη έχουν πάνω από 60 πατέντες για διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (βιολογία, ζύμωση, χρήσεις, κλπ) και σκοπεύουν ως το 2010 να έχουν κάνει την διεργασία βιώσιμη και αποδοτική. Η πιο σημαντική έρευνα γίνεται στην παραγωγή βιοκαταλυτών.

Επιχείριση δυσφήμισης των βιοκαυσίμων

Όπως θα έχετε παρατηρήσει τελευταία, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να αποδωθούν όλα τα δεινά των φτωχών λαών και οι αυξημένες τιμές των τροφίμων στην ολοένα αυξανόμενη παραγωγή βιοκαυσίμων.

Μια έρευνα όμως στην αμερικανική γερουσία αποκάλυψε πως πίσω από μια σειρά δυσφημιστικών, για τα βιοκαύσιμα, δημοσιευμάτων βρίσκεται μια εταιρία δημοσίων σχέσεων (Glover Park Group) η οποία πληρώθηκε 300.000 δολλάρια από την Grocery Manufacturers Association (κάτι σαν ένωση παραγωγών λιανικής).

Είναι φανερό πως τα βιοκαύσιμα αποτελούν το άλλοθι για τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των τροφίμων από τις βιομηχανίες. Αυτό δεν σημαίνει πως τα βιοκαύσιμα είναι εντελώς ανεύθυνα αλλά όπως έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση ευθύνονται μόνο για το 13 % της τιμής των τροφίμων (βιοαιθανόλη).

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Η Αγγλική εταιρεία Scottish and Southern Energy (SSE) θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου. Το πάρκο θα έχει ισχύ 500 MW και θα κατασκευαστεί στη θάλασσα, 25 χιλιόμετρα από την ακτή του Suffolk στη Μεγάλη Βρετανία. Την κατασκευή έχει αναλάβει η αμερικανική Fluor Corporation. Το έργο θα κοστίσει 1.8 δις δολλάρια (!) χωρίς τις 140 ανεμογεννήτριες Siemens δυναμικότητας 3.6 MW η κάθε μία. Η κάθε ανεμογεννήτρια θα στηρίζεται σε ατσαλένιους πυλώνες (monopiles) και θα βρίσκεται σε νερό όπου το βάθος κυμαίνεται από 24 έως 34 μέτρα. Το έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011.

Ας συγκρίνουμε μερικά μεγάλα ενεργειακά projects για να δούμε το κόστος κατασκευής:
Αιολική Ενέργεια: 3.600.000 $/MW + ανεμογεννήτριες
Concentrated solar power: 1.000.000 $/MW (Για προτεινόμενη μονάδα 140 MW – Αίγυπτος, 2007)
Πυρηνική Ενέργεια: 3.300.000 $/MW + κόστος αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης αποβλήτων (Για μονάδα 1200 MW- ΗΠΑ, 2007)
Άρα αν υπάρχει άφθονος ήλιος ή άφθονος άνεμος (όπως στην Ελλάδα) είναι μάλλον καλύτερα να επιλέγεις ανανεώσιμες πηγές παρά την πυρηνική ενέργεια που πολύ της μόδας έγινε τελευταία χωρίς απαραίτητα να είναι φθηνότερη. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το 2030 η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελεί το 20 % της κατανάλωσης τους.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Η επίδραση των βιοκαυσίμων σήμερα

Όλοι μιλάμε για την επίδραση των βιοκαυσίμων στο μέλλον και την αντικατάσταση του πετρελαίου. Όμως τι συμβαίνει σήμερα; Ποιά είναι όμως η επίδραση των βιοκαυσίμων; Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency), τα βιοκαύσιμα φέτος αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ. Αυτό είναι περίπου 1.5 εκατομμύρια γαλλόνια την ημέρα.

Είναι απίθανο τα βιοκαύσιμα να αντικαταστήσουν σύντομα το πετρέλαιο, όμως είναι μεγάλη η ποσότητα πετρελαίου που θα χρειαζόταν αν δεν υπήρχαν αυτά. Σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας, θα χρειάζονταν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να καλυφθεί η ποσότητα βιοκαυσίμων (βιοντίζελ και βιοαιθανόλης) που έχει μπεί στην αγορά από το 2005 σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Με δεδομένο ότι οι πετρελαϊκές χώρες δεν αυξάνουν την παραγωγή τους μπορεί κανείς να φανταστεί που θα ήταν η τιμή του πετρελαίου σήμερα.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Στοιχεία για την ελαιοκράμβη στην Ελλάδα

Οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα ή και αυτοφυή είδη τα οποία παράγουν βιομάζα, προϊόν δηλαδή που στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, ηλεκτρικής και θερμικής στερεών και υγρών καυσίμων. Μια από τις πιο διαδεδομένες ενεργειακές καλλιέργειες είναι αυτή της ελαιοκράμβης. Παραθέτω σήμερα μερικά στοιχεία για την καλλιέργεια της στην Ελλάδα.


Ελαιοκράμβη (Brassica napus)
Χειμερινή σπορά: Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος
Εαρινή σπορά: Απρίλιος-Μάϊος
Πυκνότητα σποράς: Ως 15000 φυτά το στρέμμα
Άρδευση: 0-500 χιλ νερού
Λίπανση: Ν: 3-10 κιλά/στρέμμα
Ζιζανιοκτονία: Προφυτευτική & Μεταφυτευτική
Ύψος φυτού: 0.5-2 m
Χλωρή Βιομάζα: 300-800 κιλά/στρέμμα
Σπόρος: 80-450 κιλά/στρέμμα (Ελληνικά στοιχεία). Μέση τιμή:~300 κιλά/στρέμμα
Μέση απόδοση σε λάδι : 90 λίτρα/στρέμμα

Καλλιέργειες ελαιοκράμβης στην Ελλάδα
2005 : 2000 στρέμματα
2006 : 9000 στρέμματα
2007 : 14000 στρέμματα

Τουλάχιστον 6 εταιρείες διαθέτουν υβρίδια/ ποικιλίες ελαιοκράμβης στην Ελληνική αγορά.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά 4.5 MW σε Γαλλική φάρμα

Η κινέζικη εταιρεία SUNTECH, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φωτοβολταϊκών για κτίρια ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Γαλλική Hanau Energies να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά (BIPV Building Integrated PhotoVoltaic) συνολικής ισχύος 4.5 MW σε 5 κτίρια μιας φάρμας στην Αλσατία. Το project περιλαμβάνει και την τοποθέτηση στεγανών οροφών και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2009. Έχει προγραμματιστεί επέκταση 1 MW ακόμη. Η όλη εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα project BIPV παγκοσμίως.

Η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στα κτίρια είναι παραγκωνισμένη στην Ελλάδα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των αντικινήτρων (υποχρεωτική εγγραφή σε επιμελητήρια, ΤΕΒΕ, φόροι κλπ). Καιρός να ξαναδούμε λογικά τη νομοθεσία.

Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας, μέχρι το 2020, έχει αναλάβει τη δέσμευση το 18 % της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως αιολική ενέργεια). Για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να αποκτήσουμε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 8-9000 MW. Σήμερα έχουμε εγκατεστημένα 890 MW. Δηλαδή χρειάζεται να εγκαθιστούμε 700 MW περίπου το χρόνο. Πέρυσι εγκαταστάθηκαν 125 MW. Το καλύτερο είναι πως τα τελευταία εγκαίνια πέρυσι, αφορούσαν αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2001 !!! Μόνο 6 χρόνια καθυστέρηση.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός. Αφορά εγκαταστάσεις ισχύος αιολικών πάρκων στην Ε.Ε. το 2007. (Τα ΝΕΑ, 12/4/2008).

Ισπανία 3522 MW
Γερμανία 1667 MW
Γαλλία 888 MW
Ιταλία 603 MW
Πορτογαλία 434 MW
Μ.Βρετανία 427 MW
Σουηδία 217 MW
Ολλανδία 210 MW
Ελλάδα 125 MW
Πολωνία 123 MW

Συγκριτικά το πρώτο τρίμηνο του 2008 στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν 1400 MW αιολικής ενέργειας.

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Στοιχεία για τις εκπομπές CO2 από θερμικές μονάδες

Η χώρα μας αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4-5 % το χρόνο. Τα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαστούν επενδύσεις 10-12 δις ευρώ για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Επειδή γίνεται πολύς θόρυβος τελευταία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρουσιάζω σήμερα ένα ωραίο διάγραμμα που δείχνει τις εκπομπές CO2 ανά παραγώμενη MWh, από τις διάφορες θερμικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένο είναι επίσης ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να μπαίνουν στο σύστημα περίπου 1000 MW (εξαιτίας και της απόσυρσης των παλιών και μη αποδοτικών μονάδων). (Ελπίζω μόνο οι επιτροπές παρακολούθησης του ΥΠΕΧΩΔΕ να κρύβουν κανένα νούμερο γιατί την επόμενη φορά που θα μας πετάξουν έξω από τη σύμβαση του Κυότο θα είναι γιατί αυξήσαμε τη θερμοκρασία του πλανήτη !). Αυτή τη στιγμή η απόδοση της μονάδας της Μεγαλόπολης είναι πολύ χαμηλή (~27 %) αλλά οι καινούριες μονάδες είναι πολύ πιο αποδοτικές.


Όπως φαίνεται από το διάγραμμα οι μονάδες φυσικού αερίου είναι λιγότερο επιβλαβείς ως προς το CO2. Όμως σε παλιότερη ανάρτηση είχα επισημάνει και το υψηλότερο κόστος της ενέργειας που παράγεται λόγω της αυξημένης τιμής. Επομένως διαλέγει κανείς και παίρνει.

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Η αιθανόλη μειώνει την τιμή των καυσίμων

Μια ενδιαφέρουσα είδηση από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή αιθανόλης και η εισαγωγή της στα καύσιμα των αυτοκινήτων οδήγησε σε μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 0.29 – 0.40 δολλάρια ανά γαλλόνι. Με δεδομένο ότι η μέση τιμή της βενζίνης χθες στην Αμερική ήταν 3.694 $/γαλλόνι η εισαγωγή της αιθανόλης οδήγησε σε μείωση 8-11 %. Η βασική αιτία είναι ότι τα διυλιστήρια αργού δεν δουλεύουν σε 100 % δυναμικότητα και υπάρχει επάρκεια και ανταγωνισμός. Έτσι οι πετρελαϊκές εταιρίες δουλεύουν με μικρότερα ποσοστά κέρδους.

Δεν φταίει η αιθανόλη για την τιμή των τροφίμων

Σύμφωνα με μια ακόμη μελέτη από τις ΗΠΑ (Iowa State University) αν οι επιδοτήσεις για την αιθανόλη σταματήσουν η τιμή του καλαμποκιού θα μειωθεί μόλις 13 % ενώ η τιμή των τροφίμων (τελικά προϊόντα) θα μειωθεί πολύ λιγότερο. Επίσης αν μέχρι το 2015 δεν αυξηθεί καθόλου η παραγωγή αιθανόλης η τιμή του καλαμποκιού (βασική πρώτη ύλη για την βιοαιθανόλη) θα μειωθεί μόνο 14%.


Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Παγκόσμια παραγωγή Βιοντίζελ

Σε μια από τις τελευταίες εκθέσεις για τα βιοκαύσιμα συμπεριλήφθηκε το παρακάτω διάγραμμα σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή βιοντίζελ και την δυναμικότητα των μονάδων παραγωγής. Η αυξητική τάση είναι εμφανής, όμως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός πως οι μονάδες λειτουργούν σε βαθμό 34 % παγκοσμίως. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει καθώς τα προβλήματα που συναντούν οι Ελληνικές μονάδες biodiesel ενδεχομένως να υπάρχουν και σε άλλα κράτη. Νομίζω πως η εξασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας με πρώτη ύλη πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα πριν την κατασκευή μιας νέας μονάδας και όχι οι κρατικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.


Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Δεν είναι τα βιοκάυσιμα, είναι η Κίνα που τρώει τον κόσμο !

Δεν είναι τα βιοκάυσιμα υπεύθυνα για την έλλειψη τροφίμων, είναι η Κίνα που τρώει τον κόσμο. Η άνοδος της κατανάλωσης κρέατος στη Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια είναι κατά μεγάλο βαθμό υπέυθυνη για την άνοδο της τιμής των τροφίμων. Η κατανάλωση κρέατος στην Κίνα οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης τροφής για τα ζώα, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την χρήση πρώτων υλών για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Η τελευταία κατηγορείται πολύ έντονα τελευταία για την αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην τιμή του ρυζιού, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η αύξηση στην παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ, η αύξηση στην παραγωγή βιοαιθανόλης και η κατανάλωση κρέατος στην Κίνα για τα χρόνια 1995 και 2007. Το 1995 οι Κινέζοι κατανάλωναν 25 κιλά κρέας το άτομο ενώ το 2007 κατανάλωναν 53 κιλά. Το χειρότερο είναι πως ακόμη καταναλώνουν 45 % λιγότερο κρέας από τους Αμερικάνους.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου

Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου,οι "ειδικοί" έχουν αρχίσει να κάνουν προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της τιμής. Για να καταλάβουμε την αξιοπιστία αυτών των προβλέψεων δημοσιεύω σήμερα τις εκτιμήσεις μεγάλων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως είχαν γίνει το 2006. Όπως μπορεί να δει κανείς, η σημερινή κατάσταση διαφέρει κατά πολύ από τις περισσότερες εκτιμήσεις. Τα λάθη έχουν να κάνουν τόσο με την ζήτηση (υπολογίστηκε μικρότερη τιμή) όσο και με την παραγωγή (θεωρήσανε πως ο ΟΠΕΚ θα είχε αύξήσει την παραγωγή). Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την αξιοπιστία των σημερινών εκτιμήσεων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η τιμή του δολλαρίου που είναι πτωτική έναντι του ευρώ – ένας παράγοντας που δεν είχε προφανώς εκτιμηθεί σωστά.

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Η Γκάνα εξάγει αιθανόλη στην Σουηδία

Ποιός θα το πίστευε τα προηγούμενα χρόνια πως η Σουηδία θα εισήγαγε χημικά προϊόντα από την Αφρική. Το 2010 όμως η μεγαλύτερη εταιρία ζάχαρης της Γκάνα θα εξάγει 150000 τόνους βιοαιθανόλης στην Σουηδία. Οι σκανδιναβοί δεν αλλάζουν την πολιτική τους σχετικά με τα βιοκάυσιμα σε αντίθεση με τους Άγγλους και τους Γερμανούς που επανεξετάζουν τους εθνικούς τους στόχους εξαιτίας και της αύξησης της τιμής των τροφίμων.

Τα βιοκαύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα και στην χημική βιομηχανία. Η άλλοτε κυρίαρχη Δύση δεν είναι πλέον αυτάρκης. Η κατάσταση επιτρέπει και σε άλλες χώρες να εκμεταλευτούν τους δικούς τους πόρους. Η Αμερική και η Ευρώπη μέχρι τώρα εκμεταλεύονταν τις πρώτες ύλες του τρίτου κόσμου. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τροπικά δάση και καλλιέργειες αλλά έχει τα δικά της πλεονεκτήματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρκεί να επενδύσει γρήγορα στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα.

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Φθηνότερη ηλιακή ενέργεια

Η εταιρεία SUNGRI ανακοίνωσε πως η τεχνολογία που ανέπτυξε μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία με τιμή 0.05 δολλάρια ανά kWh. Το σύστημα παραγωγής ονομάζεται Xtreme Concentrated Photovoltaics και βασίζεται στη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ένα φωτοβολταϊκό τεχνολογίας τριπλού συνδέσμου (triple-junction, XCPV). Το φωτοβολταϊκό επιτυγχάνει μετατροπή 37 % αφού με την συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας η ένταση του φωτός έχει αυξηθεί ως και 1600 φορές. Η τεχνολογία ανακοινώθηκε στο 11ο Αμερικανικό Εθνικό συνέδριο Ενέργειας (Annual Global Energy Forum).

Εκτός από συγκέντρωση του φωτός σημαντικό ρόλο παίζει και η ψύξη του όλου συστήματος ώστε να διατηρεί την αποδοτικότητά του. Το σύστημα επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση επιπλέον τμημάτων και καταλάμβάνει 16 % λιγότερη επιφάνεια. Έτσι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ χαμηλή τιμή με μικρότερο σχετικά κόστος εγκατάστασης της διάταξης.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Γεωθερμικές Εφαρμογές στην Ελλάδα

Παρουσιάζω σήμερα κάποια στοιχεία για τις γεωθερμικές εφαρμογές στην Ελλάδα για το έτος 2005. Με την φωτοβολταϊκή επενδυτική μανία που μας έπιασε ως έθνος, αδιαφορίσαμε για κάτι πιο χειροπιαστό όπως τη γεωθερμία που απαιτεί, τις περισσότερες φορές, πολύ λιγότερα επενδυτικά κεφάλαια. Επειδή δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάποια σημαντική νέα εφαρμογή υποθέτω πως αυτή είναι και η σημερινή περίπου κατάσταση.
Μόνο μικρές εφαρμογές των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας έχουν προχωρήσει.

Η εφαρμογή όμως της γεωθερμίας είναι εκτός από φθηνή σχετικά λύση και εφικτή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς υπάρχουν και (έστω και μικρή) εμπειρία και πλούσια σε ενέργεια γεωθερμικά πεδία.