Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Κόστος παραγωγής ενέργειας από καύση

Η τιμή του λιγνίτη στην Αμερική είναι 10-14 $/τόνο. Επίσης στις ΗΠΑ το κόστος της παραγώμενης ενέργειας από μονάδες καύσεως λιγνίτη , λιθάνθρακα και φυσικού αερίου ήταν το 2006 οι εξής:

Κόστος ενέργειας από λιγνίτη : 17.4 $/MWh

Κόστος ενέργειας από Λιθάνθρακα : 23.7 $/MWh

Κόστος ενέργειας από Φυσικό αέριο 67.2 $/MWh

Συγκριτικά, η ΔΕΗ μέχρι τώρα πλήρωνει στους άλλους παραγωγούς (μονάδες φυσικού αερίου) 68 €/MWh. Οι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. Αλουμίνιο - Μυτιληναίος) αγοράζουν το ρεύμα 38 €/MWh.

Σχόλιο: Προσωπικά είμαι κατά της κάυσης του Λιγνίτη και υπέρ της αεριοποίησης του (gasification) και της παραγωγής αερίων υδρογονονθράκων. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει την εμπειρία/τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο και θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε ξένους «επενδυτές». Γι’αυτό η συνέχιση της χρήσης του λιγνίτη θα μας αποφέρει αρκετά δις ευρώ. Το κόστος εκπομπών CO2 όμως είναι σημαντικό και είναι αναμενόμενο ότι η τιμή του στην «αγορά» θα ανέβει σημαντικά. Το κόστος εισαγωγής πρώτων υλών όμως είναι χειρότερο για μια οικονομία , όπως η Ελληνική, που δεν παράγει τίποτα. Ας γίνει και λίγο έρευνα από τους πολυάσχολους πανεπιστημιακούς μας και σε αυτό τον τομέα. Με την τιμή του πετρελαίου σταθερά πάνω από 100 $ το βαρέλι, όλες οι τεχνολογίες συμφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: