Μια φορά ένα υπουργείο κάνει μια σωστή “πράσινη” κίνηση και αρχίζει αμέσως η κινδυνολογία. Διαβάζω σε ημερήσια εφημερίδα:
“Την πρόθεση του υπουργείου να τροποποιήσει τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, με στόχο να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 5.100 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και αντιστοιχούν σε 3.400 MWp, ανακοίνωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.” (express.gr, 8/6/2008)
Η παραπάνω ανακοίνωση, αν τελικά υλοποιηθεί, θα μοιράσει πολλά χρήματα σε πολλούς (5100 αιτήσεις). Υπολογίζεται πως το κόστος για εγκατάσταση 2.500 MWp θα σημάνει κόστος για κάλυψη επιδοτήσεων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, ετήσια δαπάνη για την αγορά ενέργειας ύψους 1.040 εκ για 20 χρόνια, επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή με 90 ευρώ ετησίως και πιθανή αύξηση τιμολογίων για μεν τη βιομηχανία κατά 30,3%, για δε την οικιακή κατανάλωση 18,2%. Αυτά διαδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η ΡΑΕ μάλλον όμως προωθεί “μεγάλα” έργα τα οποία θα δώσουν πολλά χρήματα σε λίγους, ενώ δεν θα κρατήσουν και τόσο χαμηλά το κόστος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές. Με τα μεγάλα έργα λιθάνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν και ενδεχομένως και η μόλυνση. Τα “μεγάλα” συμφέροντα όμως δυσφημούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ακριβές αποκρύπτωντας την αλήθεια για τις συνέπειες των άλλων παραδοσιακών πηγών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού είναι διατεθημένο να πληρώσει κάτι παραπάνω για την προστασία του περιβάλλοντος.
1 σχόλιο:
Φρικτή Ελληνική Πραγματικότητα....
Για αυτό τίποτα δεν πάει μπροστά σε αυτό τον τόπο ...
Τα ίδια και τα ίδια ... Τουλάχιστον είμαστε διαχρονικοί... Δεν νομίζετε ???
Δημοσίευση σχολίου