Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Βιοαιθανόλη Τέλος – Αυτή είναι η Ελλάδα

Αντιγράφω από τον ημερήσιο τύπο (21/11):

"Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι μέτοχοι, επισημοποιώντας το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου», ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τις Renew Energy & Cal West Ethanol και τη Motor Oil.

Επίσης ψήφισαν την τροποποίηση των δύο παραπάνω εργοστασίων σε μονάδες αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής, περιλαμβανομένης της βιοαιθανόλης, αλλά και την προσαρμογή της μελέτης για την τελευταία, στα νέα δεδομένα της Κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Όπως είπαν στη συνέλευση, ο πρόεδρος κ. Λ. Τσολέκας και ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Δαρνάκας, θα εξετασθεί η μεταποίηση οποιουδήποτε γεωργικού προϊόντος. Έτσι, μία από τις πιθανότητες που θα εξετασθούν είναι η μετατροπή ενός εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής ζωοτροφών από μελάσα και βυνάσσα. Άλλη είναι η παραγωγή οινοπνεύματος από τεύτλα, όπως και η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. "

Αυτά και άλλα πολλά γράφουν τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου. Γράφουν ότι αυτά γίνονται για την κερδοφορία της εταιρείας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μια μονοπωλειακή εταιρεία οδηγείται και μετατρέπεται σε μεταπρατική. Κλείνουν μονάδες ενώ ακόμη και ο πρωθυπουργός διακήρυττε τη μετατροπή τους σε μονάδες βιοαιθανόλης. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν προδιαγεγραμένο. Οι αιτίες πολλές:

1) Βασικός μέτοχος είναι η ΑΤΕ. Δεν έχει διάθεση να επενδύσει και ιδίως σε παραγωγική μονάδα.

2) Η εταιρεία είναι στελεχωμένη από κομματικά διορισμένα άτομα. Από πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη διορισμών. Δεν δόυλεψε ποτέ με την ιδιωτική νοοτροπία ενώ και τα στελέχη της δεν είχαν ποτέ τον έλεγχο και την ευθύνη της εταιρείας.

3) Η βιοαιθανόλη απαιτεί τη μετατροπή μια "κρατικής" εταιρείας σε παραγωγική ιδιωτική. Αυτό φοβίζει πολλούς. Πολιτικούς και μή.

Δεν είμαι κολλημένος με την αιθανόλη αλλά δεν πιστεύω πως μια ή δύο μονάδες βιοαιθανόλης χρειάζονται στην χώρα. Ας δούμε τι γίνεται διεθνώς και ας καταλάβουμε τι παίζεται. Η ανικανότητα της πολιτικής διοίκησης της χώρας οδηγεί σε αποβιομηχάνηση καθώς δεν υπάρχουν τα στελέχη με όραμα για το μέλλον. Αυτό ισχύει για όλα τα μεγάλα κόμματα της Βουλής καθώς αυτό που ενδιαφέρει τους πάντες είναι να εκλέγονται και όχι να προσφέρουν.

Εδώ νομίζω πρέπει να επωφεληθεί ο υγιής ιδιωτικός τομέας. Η επένδυση σε βιοαιθανόλη μπορεί να αποβεί κερδοφόρα και να δημιουργήσει μια υγιή εξαγωγική εταιρεία. Πρώτες ύλες υπάρχουν. Έτσι και αλλιώς τα ζαχαρότευτλα έχουν πια σταματήσει σχεδόν να καλλιεργούνται. Η ΕΒΖ θα μετατραπεί σε μια απλή εμπορική επιχείρηση με ότι συνεπάγεται αυτό. Το ελληνικό δημόσιο και οι αγκυλώσεις του δε θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση και των νέων εξαγγελιών.

Τέλος θα συνιστούσα στους δημοσιογράφους να μην δημοσιεύουν απλά τις ανακοινώσεις των εταιρειών αλλά να ασχολούνται και με τις λεπτομέρειες και τις συνέπειες των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: