Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες Βιοντίζελ (Μέρος V): Desmet-Ballestra

Συνεχίζοντας σήμερα την παρουσίαση των τεχνολογιών για την παραγωγή βιοντίζελ, παρουσιάζω την εταιρεία Desmet Ballestra. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τους δύο μηχανικούς που ανέπτυξαν ανεξάρτητα, ο ένας από τον άλλο, τμήματα της διεργασίας τα τελευταία 50 χρόνια. Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 1993 στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (!!!) αλλά η εταιρεία πήρε τη σημερινή της μορφή το 2004. Το 2006 βρήκαν ισχυρούς χρηματοδότες και άρχισαν να αναπτύσονται πιο δυναμικά.

Η διεργασία στην πλήρως ανεπτυγμένη μορφή είναι τριών σταδίων και μπορεί να χρησιμοποιήσει και απλά έλαια και μίγμα παρθένων / χρησιμοποιημένων ελαίων. Βέβαια μπορεί να είναι απαραίτητο ένα στάδιο επεξεργασίας ώστε η πρώτη ύλη να πληροί τις προϋποθέσεις. Η συνεχής διεργασία λειτουργεί σε ήπιες σχετικά συνθήκες (60 C και 1.5 bar). Ο χρόνος παραμονής του αντιδραστήρα είναι 2 ώρες και ο βαθμός μετατροπής φτάνει το 99.8 %. Η γλυκερίνη που παράγεται έχει καθαρότητα 88-90 %.


Η Desmet Ballestra έχει κατασκευάσει πάνω από 15 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και τουλάχιστον 2 στην Ελλάδα. Το ένα είναι αυτό της ΕΛ.ΒΙ. στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Το άλλο αφορά την θυγατρική της εταιρείας Μύλοι Σόγιας Α.Ε. την GF Energy θα άρχιζε τη λειτουργία της το φθινόπωρο του 2008.


Εργοστάσιο στη Βραζιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: