Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

MycoDiesel - Βιοντίζελ που φυτρώνει στα δάση !

Ένας μύκητας που εντοπίστησε σε τοποθεσία των υγρών δασών της Παταγονίας (και που κρατείται μυστική) μπορεί να μετατρέπει την κυτταρίνη σε αέριους υδρογονάνθρακες για την παραγωγή βιοντίζελ.

Ο μύκητας Gliocladium roseum «είναι ο μόνος οργανισμός που έχει βρεθεί να παράγει έναν τόσο σημαντικό συνδυασμό συστατικών για καύσιμα» δήλωσε ο Gary Strobel καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Η ανακάλυψή του παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology (Νοέμβριος 2008).

Οι τελευταίες έρευνες κατηγορούν τα βιολογικά καύσιμα ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων και κάνουν κατάχρηση φυσικών πόρων. Τα σημερινά βιοκαύσιμα έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, καθώς παράγονται κυρίως από καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, και απαιτούν μεγάλες εκτάσεις που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν στη γεωργική παραγωγή. Ο νέος μύκητας θα μπορούσε ίσως να αλλάξει την κατάσταση, καθώς μετατρέπει σε αέριους υδρογονάνθρακες διάφορες μορφές κυτταρίνης (βασικό δομικό υλικό των φυτών) που μένουν σήμερα αναξιοποίητες, όπως το πριονίδι και άλλα παραπροϊόντα του ξύλου και της γεωργικής παραγωγής.


Ο κοκκινωπός Gliocladium roseum εντοπίστηκε, το 2002 από τον Strobel ,να αναπτύσσεται μέσα στον κορμό του απειλούμενου αρχέγονου δέντρου ούλμο (Eucryphia cordifolia) της Χιλής και της Παταγωνίας. Παράγει όχι μόνο πτητικούς υδρογονάνθρακες αλλά και αέρια αντιβιοτικά που σκοτώνουν άλλα είδη μυκήτων. Μερικοί από τους υδρογονάνθρακες που ανιχνεύτηκαν να παράγονται είναι: Μια σειρά από εστέρες του οξικού οξέως με γραμμικές αλκοόλες (pentyl, hexyl, heptyl, octyl, sec-octyl and decyl alcohols). Επίσης άλλοι υδρογονάνθακες που παράγονται είναι undecane, 2,6-dimethyl; decane, 3,3,5-trimethyl; cyclohexene, 4-methyl; decane, 3,3,6-trimethyl; and undecane, 4,4-dimethyl. Επίσης μετρήθηκαν και πτητικοί υδρογονάνθρακες όταν ο μύκητας αναπτύχθηκε σε διάλυμα κυτταρίνης (heptane, octane, benzene, και μερικοί διακλαδισμένοι υδρογονάνθρακες).

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το «μυκοντίζελ» με την ελπίδα ότι ο μοναδικός μύκητας είναι δυνατό να καλλιεργηθεί σε βιομηχανικούς βιοαντιδραστήρες. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην δυνατότητα μεταβολής της σύστασης των υδρογονανθρακών όταν ο μύκητας βρίσκεται διάφορες συνθήκες (π.χ. απουσία οξυγόνου). Ο γιός του Strobel, επίσης καθηγητής, ασχολείται με την μελέτη του γονιδιώματος του μύκητα, κάτι που θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της παραγωγής υδρογονανθράκων σε βιοαντιδραστήρες καθώς αυτή τη στιγμή οι παραγόμενες ποσότητες είναι μάλλον μικρές.

Ο G. Strobel έγινε διάσημος το 1993 όταν ανακάλυψε έναν μύκητα που παράγει την αντικαρκινική ουσία taxol. Ο ίδιος θεωρεί τη νέα του ανακάλυψη πιο σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος οργανισμός παράγει μεσαίου μεγέθους υδρογονάνθρακες όπως αυτοί του βιοντίζελ και επίσης αναπτύσεται στην κυτταρίνη. Συνήθως οι οργανισμοί παράγουν πολύ μικρότερα πτητικά μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: