Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Βιοαιθανόλη – Περιθώρια κέρδους

Στα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζω τις τιμές της αιθανόλης ($ ανά γαλλόνι) και του καλαμποκιού ($ ανά bushel) στην αμερική τους τελευταίους μήνες. (Σημείωση : 1 γαλλόνι = 3.78541178 λίτρα, 1 bushel καλαμπόκι = 25.40117272 kg).



Η τιμή της αιθανόλης παρακολουθεί την τιμή του καλαμποκιού και εξαρτάται από αυτή. Αυτό φαίνεται και από τα περιθώρια κέρδους που φαίνονται στο δεύτερο διάγραμμα που είναι περίπου σταθερά σε όλο αυτό το διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες που παράγουν βιοαιθανόλη πιέστηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς είχαν κλείσει προμήθεια καλαμποκιού σε υψηλές τιμές το προηγούμενο διάστημα. Τώρα που έπεσαν οι τιμές, η αγορά ομαλοποιήθηκε.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν κατά τη γνώμη μου πως δεν είναι τα βιοκαύσιμα αυτά που ανεβάζουν τις τιμές (παρά τα αντίθετα δημοσιεύματα) των τροφίμων. Τα βιοκαύσιμα συνεχίζουν να παράγονται και τώρα και αυξάνονται μάλλιστα. Η κερδοσκοπία και οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου είχαν οδηγήσει στις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές τα 2 προηγούμενα χρόνια. Η βιομηχανία πετρελαίου όμως, συστηματικά δυσφήμησε τα βιοκαύσιμα για να καλύψει τις δικές της ευθύνες και για να μπερδέψει την κοινή γνώμη. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, πολλά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναδημοσιεύουν τα “έγκυρα” reports που συστηματικά ανακοινώνονταν τους τελευταίους 12 μήνες. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν και οι ειδικοί του κλάδου να συμμαζέψουν τους δημοσιογράφους οι οποίοι (άσχετοι καθώς είναι ) δημοσιεύουν ότι τους δίνουν (ή ότι βρίσκουν).

Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τις νεώτερες εξελίξεις για τη βιοαιθανόλη 2ης γενιάς - από κυτταρινούχα φυτά που δεν είναι τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: