Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Η τιμή του βιοντίζελ

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν από το μέγιστο των 147 δολλαρίων (115 ευρώ) στα 43 δολλάρια το βαρέλι, πέφτουν ταυτόχρονα και οι τιμές στο βιοντίζελ. Για παράδειγμα η τιμή του βιοντίζελ από σόγια (soy methyl ester biodiesel- SME) διαμορφώνεται στα 2.3 – 2.4 $/γαλλόνι. Το καλοκαιρι (24 Ιουλίου) το SME biodiesel είχε φτάσει στο 5.5-5.7 $/γαλλόνι.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο το ότι η τιμή της πρώτης ύλης (σογιέλαιο) μειώνεται λιγότερο γρήγορα από το αργό πετρέλαιο. Η τιμή του ντίζελ από πετρέλαιο έφτασε αυτή την εβδομάδα στην Αμερική τα 2.61 $/γαλλόνι.

Έτσι τα περιθώρια κέρδους των μονάδων παραγωγής βιοντίζελ είναι πολύ πιεσμένα δημιουργώντας προβλήματα στις εταιρείες. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα μόνο κακό καθώς είναι σίγουρο ότι έρχονται συγχωνεύσεις στον κλαδο των βιοκαυσίμων (τουλάχιστον στην Αμερική). Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορέσουν ενδεχομένως να παράγουν πιο φθηνό καύσιμο και πιθανότατα η έρευνα στον τομέα των βιοκαυσίμων θα αυξηθεί για την αποδοτικότερη λειτουργία των εργοστασίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τη δανειοδότηση (έως 250 εκατομμύρια δολλάρια) βιοδιυλιστηρίων με πρώτη ύλη που δεν αποτελεί καλλιέργεια τροφίμων. Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: