Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Νεες άδειες για φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημεριδας «Ημερησία», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής Aδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 400 ΜW, σε σύνολο αιτήσεων που υπερβαίνει σε ισχύ τα 3.500 MW, προσθέτοντας ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στην Κρήτη, κάτω των 150 Κw: H ΡΑΕ χορήγησε 1.300 άδειες εξαίρεσης για την εγκατάσταση στο νησί φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 105 ΜW.

Ως γνωστόν, ως το 2020 το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, σύμφωνα με το πλάνο των Βρυξελλών. Πρόσφατα ανανεώθηκε αυτή η δέσμευση με διαβεβεβαίωσεις της Ε. Επιτροπής ότι δε θα πρέπει να θίγονται οι καλλιέργειες τροφίμων για την παραγωγή ενεργειακών φυτών και ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων πρέπει να γίνεται από λιγνοκυτταρινούχες πρώτες ύλες.

Μέχρι σήμερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές έχουν χορηγηθεί άδειες για εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 7.465 MW.

H συντριπτική πλειονότητα αφορά αιολικά πάρκα που δεν έχουν υλοποιηθεί, αφού σήμερα σε λειτουργία είναι περίπου 1.000MW από αιολικούς σταθμούς. Ένα μεγάλο μέρος των αδειών για έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί κινδυνεύουν να ανακληθούν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανακαλέσει ως σήμερα άδειες παραγωγής για ισχύ 668 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια: