Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένη έκδοση του βακτηριδίου Ε.coli (ένα από τα πιο μελετημένα βακτήρια) που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή καλύτερων βιοκαυσίμων.
Στο επιστημονικό περιοδικό Nature δημοσιεύτηκε άρθρο του καθηγητή Τζέημς Λιάο όπου εξηγείται πως μεταβάλλοντας τη βασική γενετική δομή του βακτήριου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να το καθοδηγήσουν, ώστε να παράγει διακλαδισμένες αλκοόλες (isobutanol, 1-butanol, 2-methyl-1-butanol, 3-methyl-1-butanol and 2-phenylethanol) . Αυτό έγινε εφικτό με την εισαγωγή ειδικών χρωμοσωμάτων στο DNA του κολοβακτηρίδιου και την υπερ-δραστηριοποίηση ορισμένων ενζύμων του, αλλάζοντας έτσι το μεταβολισμό του και αναγκάζοντάς το να μετατρέπει πλέον γλυκόζη σε αλκοόλη με περισσότερα άτομα άνθρακα στο μόριό της.
Οι αλκοόλες με περισσότερα άτομα άνθρακα στη μοριακή τους αλυσίδα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια ανά λίτρο καυσίμου, δεν διαβρώνουν τον κινητήρα και είναι πιο συμβατές με τα αεροπορικά καύσιμα ή το ντίζελ.
Η γενετική τροποποίηση μικροοργανισμών είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες βιοτεχνολογικές οδούς για την παραγωγή περισσότερων και πιο αποδοτικών βιοκαυσίμων. Οι μέχρι τώρα αποδόσεις είναι μικρές και δεν είναι εύκολη η παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου