Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Οι εξελίξεις στα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς

Όσο η Ευρώπη προκηρύσει ανούσια ερευνητικά προγράμματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας οι αμερικανοί βασίζονται σε απλές λύσεις που οδηγούν γρήγορα σε αποτελέσματα. Για παράδειγμα το Φεβρουάριο του 2007 το αμερικάνικο υπουργείο ενέργειας έδωσε 385 εκατομμύρια δολλάρια σε 6 εταιρείες για την δημιουργία ολοκληρωμένων βιομηχανικών μονάδων παραγωγής βιοαιθανόλης από κυτταρίνη. Το ενδιαφέρον είναι πως η τεχνολογία για τις βιομηχανικές αυτές μονάδες έπρεπε να "ανακαλυφτεί" σχεδόν από το μηδέν.

Δύο από τις εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν αποσύρθηκαν καθώς η μία βρήκε από αλλού χρηματοδότηση (IOGEN - Καναδική κυβέρνηση NextGen Biofuels Fund) ενώ η άλλη (ALICO) εγκατέλειψε τα σχέδια για δικούς της λόγους. Η IOGEN θα δημιουργήσει συνδυασμένη μονάδα (θερμοζημική-ενζυματική) στο Saskatchewan του Καναδά. Ας δούμε όμως με τί τεχνολογίες προχωράνε στην κατασκευή οι 4 άλλες εταιρείες

1) Αεριοποίηση - Η εταιρεία Range Fuels κατασκευάζει μονάδα στο Soperton της Georgia. Η μονάδα αρχικά θα παράγει 10 εκατομμύρια γαλλόνια αιθανόλης το χρόνο αλλά σε πληρη ανάπτυξη θα φτάσει τους 40 εκαττομύρια γαλλόνια αιθνόλης και 9 μεθανόλης. Η τεχνολογία της Range Fuels χρησιμοποιεί τη βιομάζα για την παραγωγή αερίου σύνθεσης (Syngas, CO +H2) χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Με έναν καταλύτη (δικής της παραγωγής) πειτυγχάνεται η μετατροπή του Syngas σε μίγμα αλκοολών. Η ενέργεια που απαιτείται είναι πολύ λίγη στο ξεκίνημα της μονάδας μόνο. Η απουσία οξυγόνου ελαχιστοποιεί τα ανεπιθύμητα της αεριοποίησης.
Η εταιρεία έχει μαζέψει 100 εκατομμύρια δολλάρια από ιδιωτική χρηματοδότηση και μόλις επιτύχει τα προκαθορισμένα όρια παραγωγής θα πάρει και 76 εκατομμύρια δολλάρια από την αμερικανική κυβέρνηση (Έτσι χρηματοδοτούνε κύριοι της Ελληνικής Κυβέρνησης- Μόλις πιάσεις τους στόχους παίρνεις τα λεφτά).

2) Ενζυματική Υδρόλυση. Οι εταιρείες POET (Iowa) και Abengoa Bioenergy (kansas) θα χρησιμοποιήσουν ένζυμα για να διάσπάσουν την κρυσταλλική δομή της κυτταρίνης και να παράγουν σάκχαρα τα οποία με ζύμωση δίνουν αιθανόλη.

Η POET μετατρέπει ένα εργοστάσιο βιοαιθανόλης 1ης γενιάς σε ολοκληρωμένο βιοδιυλιστήριο που μεταξύ άλλων θα παράγει 25 εκατομμύρια γαλλόνια αιθανόλης το χρόνο. Αυτή την εποχή ολοκληρώνει μια μικρότερη πιλοτική μονάδα για να δοκιμάσει την τεχνολογία. Αν όλα πάνε καλά το 2011 θα λειτουργεί η ολοκληρωμένη μονάδα που θα χρησιμοποιεί και το καλαμπόκι και τα άλλα μέρη του φυτού. Το όλο εγχείρημα ονομάζεται Project Liberty και θα κοστίσει 200 εκατομμύρια δολλάρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει 80 κατομμύρια δολλάρια (μέχρι τώρα έχει δώσει μόνο 3.5).

Η Abengoa Bioenergy επίσης θα φτιάξει ολοκληρωμένο βιοδιυλιστήριο συνδυάζοντας την ενζυματική ζύμωση με την αεριοποίηση τηςβιομάζας επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στο εργοστάσιο που θα παράγει συνολικά 85 εκατομμύρια γαλλόνια αιθανόλης από καλαμπόκι και 11 εκατομμύρια γαλλόνια αιθανόλης από βιομάζα. Το όλο project κοστολογήθηκε στα 500 εκατομμύρια δολλάρια. Η εταιρεία ήδη έχει πάρει 11 από τα 76 εκατομμύρια δολλάρια που θα λάβει συνολικά από την κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση το 2009. Η μονάδα θα ολοκληρωθεί το 2011.

3) Υδρόλυση με οξέα - Η εταιρεία BLUEFIRE ETHANOL θα χρησιμοποιήσει οξέα για τη διάσπαση της κυτταρίνης από αγροτικά απόβλητα και από αστικά απορρίματα για να κατασκευάσει μονάδα που θα παράγει 17 εκατομμύρια γαλλόνια αιθανόλης και κοστίζει 150 κατομμύρια δολλάρια. Η μονάδα κατασκευάζεται στην Καλιφόρνια. Μετά την υδρόλυση και τον διαχωρισμό των σακχάρων με ζύμωση θα παράγεται βιοαιθανόλη.


Σημείωση: Το σημερινό άρθρο αφιερώνεται σε όσους απέρριψαν το ελληνικό project βιοαιθανόλης. Καληνύχτα σας !!


Δεν υπάρχουν σχόλια: