Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ηλιακό έργο στην Ελλάδα με τεχνολογία CPV

Το σύστημα SF-1100S-CPV

Αυτές τις μέρες η Ελλάδα εμφανίζεται στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα επεισόδια και τις ζημιές καθώς και για τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μια είδηση που κυκλοφόρησε χτες μας κάνει να σκεφτόμαστε και λίγο θετικά και να ελπίζουμε για το μέλλον.

Το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με χρήση της Τεχνολογίας Φωτοβολταϊκών συστημάτων συγκεντρωμένης ακτινοβολίας (CPV) δημιουργούν η εταιρεία SolFocus και ο όμιλος Σαμαρά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο ομίλων. Λόγω του έργου, η SolFocus θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στην Ευρώπη, που έχουν ως βάση την Μαδρίτη, δημιουργώντας θυγατρική και στην Ελλάδα.

Δημιουργώντας πολλαπλές εγκαταστάσεις, η συνολική ανάπτυξη των συστημάτων της SolFocus θα έχει συνολική ικανότητα παραγωγής ενέργειας 1,6 μεγαβάτ (MWp). Το σύστημα SF-1100S, που τέθηκε σε εφαρμογή προσφάτως, διαθέτει πλαίσια με πρωτοφανή ενεργειακή απόδοση ίση με 25%, που είναι η υψηλότερη ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Κατά τον πρώτο χρόνο παραγωγής, το σύνολο των εγκαταστάσεων θα έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις μιας μικρής πόλης περίπου 2.500 κατοίκων, αποφεύγοντας παράλληλα την εκπομπή 2.800 τόνων διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η εγκατάσταση των συστημάτων θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2009 και η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Η μελέτη του συστήματος CPV της SolFocus χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανακλαστικών επιφανειών για τη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός επί 500 σε μικρές αλλά ιδιαίτερα αποδοτικές φωτοβολταϊκές κυψέλες. Το σύστημα SolFocus 1100S χρησιμοποιεί περίπου το ένα χιλιοστό του ενεργού και πολυδάπανου υλικού των φωτοβολταϊκών κυψελών, σε σχέση με τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Επιπλέον, οι κυψέλες που χρησιμοποιούνται στο σύστημα (CPV) της SolFocus έχουν διπλάσια απόδοση σε σχέση με τις παραδοσιακές κυψέλες πυριτίου. Σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, αυτής της έκτασης αποδοτικότητα μεταφράζεται σε πολύ υψηλή παραγωγή ενέργειας, η οποία θα επιταχύνει την πορεία εξίσωσης της ηλιακής ενέργειας με την ενέργεια που παράγεται με την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η SolFocus ολοκληρώνει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συγκεντρωμένης ακτινοβολίας (CPV) με το προηγμένο σύστημα εντοπισμού ηλιακής θέσης, που διαρκώς ευθυγραμμίζει την διάταξη των πλαισίων με το άμεσο ηλιακό φως, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η δυνατότητα ακριβούς ηλιακής ιχνηλάτησης του συστήματος SolFocus 1100S, οδηγεί σε παραγωγή ενέργειας ώστε να ικανοποιούνται ιδανικά οι περίοδοι μέγιστης ζήτησης, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι θερινών μηνών.

Η συνεργασία αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση παρόμοιας συνεργασίας της SolFocus με την EMPE Solar, στην οποία προβλέπεται εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας και ανάπτυξη εγκατάστασης συνολικής ισχύος 10 MW στην Ισπανία και η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συγκεντρωμένης ακτινοβολίας (CPV) στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: