Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες Βιοντίζελ (Μέρος ΙΙ): Axens – IFP Group Technologies

Σήμερα παρουσιάζω την τεχνολογία της εταιρείας Axens Technologies. Η εταιρεία Axens ιδρύθηκε το 2001 αλλά προέρχεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Η εταιρεία προωθεί την τεχνολογία Esterfip-H, η οποία είναι μια συνεχής διεργασία δύο σταδίων. Η τροφοδοσία μπορεί να είναι είτε φυτικά ή μερικώς ραφιναρισμένα έλαια. Το απλοποιημένο διάγραμμά ροής της διεργασίας φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:


Ο καταλύτης είναι στερεό μίγμα μεταλλικών οξειδίων της Axens. Οι δύο αντιδραστήρες στερεάς κλίνης (fixed-bed reactors) ακολουθούνται από την απομάκρυνση της περίσειας μεθανόλης και κατόπιν το διαχωρισμό εστέρων και γλυκερίνης. Το βιοντίζελ παράγεται μετά τον τελικό διαχωρισμό της μεθανόλης με εξάτμιση.
Όταν η παραγωγή είναι μεγάλη είναι λογική η συνεχής παραγωγή και όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι συνεχείς. Η ιδιομορφία της παρούσας διεργασίας είναι ότι ο ετερογενής καταλύτης μπορεί να λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και ότι αποφεύγονται στάδια έκπλυσης και εξουδετέρωσης. Έτσι η γλυκερίνη παράγεται σε καθαρότητα μεγαλύτερη του 98 %.

Εργοστάσιο της τεχνολογίας Esterfip-H στο Σετε της Γαλλίας (Εταιρεία Diester)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή προετοιμάζεται από το 1984 (πρώτες εργαστηριακές δοκιμές) ενώ το πρώτο εργοστάσιο χτίστηκε το 1992. Ουσιαστικά όμως έπρεπε να φτάσει το 2002 και η χρήση του νέου καταλύτη για να αρχίσουν να κατασκευάζονται μεγάλες μονάδες. Ήδη κατασκευάζονται μονάδες με παραγωγή πάνω από 200.000 τον/χρόνο. Αυτό δείχνει την υπομονή που πρέπει να κάνει όποιος αναπτύσει μια τεχνολογία και κάνει υψηλής ποιότητας έρευνα. Γι' αυτό και οι ελληνικές εταιρείες δεν ασχολούνται με την έρευνα καθώς δεν έχουν την υπομονή να επενδύσουν στο μέλλον. Γι' αυτό τελικά αγοράζουν τις τεχνολογίες από έξω (πολύ ακριβά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: