Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Κλοπή φωτοβολταϊκών στην Κρήτη

Φαίνεται πως κάποιοι βρήκαν φθηνό τρόπο υλοποίησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων: Κλεβοντας από τους διπλανούς τους.
Αντιγράφω από την Καθημερινή (3/10/2008):
Κλοπή 12 φωτοβολταϊκών πλαισίων σημειώθηκε στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα που βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750μ. και δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ. Έχει δε εγκατασταθεί από το έτος 2000 φωτοβολταϊκό πάρκο από το ΙΤΕ με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο από την εγκατάσταση του λειτούργησε με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό, τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του Αστεροσκοπείου.
«Πρόσφατα διαπιστώθηκε η κλοπή. Η πρωτοφανής αυτή πράξη», όπως τονίζει ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Γιάννης Παπαμαστοράκης «που αποτελεί και το πρώτο φαινόμενο φθοράς στα 22 χρόνια λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, είναι καταδικαστέα από όλους τους Κρητικούς. Προσβάλλει όχι μόνο το έργο των επιστημόνων, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσφέρουν στην ανάδειξη της αστρονομικής έρευνας και εκπαίδευσης, έχοντας τοποθετήσει την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη της αστρονομίας, αλλά και όλους τους πολίτες που θέλουν την πρόοδο του τόπου, ανάμεσα τους και τους χιλιάδες επισκέπτες, τους οποίους το Αστεροσκοπείο υποδέχεται κάθε χρόνο κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες του και την πρόσβαση σε αυτό».
«Καλούνται», επισημαίνει ο κ. Παπαμαστοράκης, «αυτοί που διέπραξαν την ειδεχθή αυτή πράξη να επιστρέψουν ΑΜΕΣΑ τα κλαπέντα φωτοβολταϊκά πλαίσια, αφού η έλλειψη τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη σωστή λειτουργία του Αστεροσκοπείου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα κλαπέντα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι μοναδικά στην Κρήτη και εύκολα αναγνωρίσιμα. Φέρουν το λογότυπο SIEMENS εντός του κρυστάλλου, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί, έχουν διαστάσεις 131,6Χ66Χ4 εκ. και ετικέτα στην πίσω πλευρά SIEMENS SM 110-24».

Σχόλια :
1) Κρίμα ένα Αστεροσκοπείο να μην έχει ούτε φύλακα αλλά ούτε και σύστημα με κάμερες για φύλαξη από απόσταση.

2) Μια πρόχειρη έρευνα αγοράς που έκανα μου έδειξε ότι το κάθε ένα πάνελ κοστίζει περίπου 700 ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη το κουβάλημα που ρίξανε οι κλέφτες, δεν αξίζει σαν κλοπή. Κατα τη γνώμη μου οι κλεφτες δε βρίσκουνε φθηνά φωτοβολταϊκά για την εγκατάστασή τους και προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούν την "επένδυση" τους προχωρήσανε σε "απαλλοτρίωση" της ιδιοκτησίας του Αστεροσκοπείου.

Γεια σου Κρήτη με τους λεβέντες σου. Γειά σου Ελλάδα με τους επενδυτές σου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς φίλε μου αυτή είναι η Ελλάδα !!! Ένα βήμα εμπρός και τρία πίσω ....