Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε όλο τον κόσμο

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη των εγκατεστημένων σφωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως. Πως θα εξελιχθεί η πορεία των - ακριβών είναι αλήθεια - φωτοβολταϊκών εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι άγνωστο.

Πολλοί μιλάνε για μείωση του ρυθμού αύξησης των συστημάτων ειδικά αν η τιμή του πετρελαίου μειωθεί και άλλο. Προσωπική μου γνώμη είναι πως οι αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ληφθεί προ πολλού. Ο κόσμος θέλει να εγκαταλείψει το πετρέλαιο και τις βρώμικες πηγές ενέργειας που τις ελέγχουν λίγοι και κερδίζουν ακόμα λιγότεροι. Για το αν θα είναι τα φωτοβολταϊκά η λύση δε το πιστεύω ειδικά αν δε μειωθεί η τιμή τους ή αυξηθεί η απόδοσή τους. Όμως, αυτή όπως και πολλές άλλες, είναι μια διέξοδος προς τα μπροστά και δεν πρέπει να μπεδευόμαστε από την οικονομική κρίση ή τις αυξομειώσεις της πετρελαϊκής τιμής.
Να θυμίσω μόνο τις πολύ παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας: 'The Stone Age did not come to an end because we had a lack of stones, and the oil age will not come to an end because we have a lack of oil.' (Ahmed Zaki Yamani )

Παρά την οικονομική κρίση όμως οι ΗΠΑ αποφάσισαν νέα οικονομικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενθάρυνση της χρήσης τους πρέπει να γίνει συστηματικά και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: