Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Μήπως ξοδεύουμε πολύ ενέργεια;

Το πετρέλαιο ξανάπεσε σε normal (?) επίπεδα τιμών. Είναι τώρα μια καλή στιγμή να δούμε όλοι μας πού ξοδεύουμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε, πόση πάει χαμένη και πόσο μπορούμε να ελαττώσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών και εγκαταστάσεων. Καιρός είναι να φτιάξουμε πιο λειτουργικά κτήρια προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα και εναλλαγή εποχών. Οι αρχιτέκτονες πρέπει να ξεφύγουν από την φθηνή λύση της οικοδομής copy-paste και να ξεφύγουν από ξεπερασμένα στερεότυπα άλλων κρατών όπου πιθανότατα, οι γκουρού-καθηγητές τους στο πολυτεχνείο, έκαναν τις σπουδές τους.
Η υπερβολή στην κατανάλωση ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια μας χτύπησε τώρα στην τσέπη μας. Δυστυχώς δεν είμαστε Ντουμπάϊ όπου τα πετροδολλάρια ρέουν άφθονα και χτίζονται τεράστια κτήρια μεσα στην έρημο. Εκεί η κατασκευαστική μανία των εμίρηδων έχει οδηγήσει στην συγκέντρωση του 30 % των μεγάλων γερανών παγκοσμίως στο Ντουμπάϊ και στην κατασκευή τεράστιων κτηρίων. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η διαφορά στο εμιράτο μεταξύ του 1990 και σήμερα. Τι ενέργεια χρησιμοποιούν όλα αυτά τα κτήρια;
Αυτό είναι μη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν πρέπει να το θεωρούμε επίτευγμα αλλά υβρη.

Dubai 1990

Dubai 2008 (Αν προσέξετε είναι το ίδιο μέρος)

Ελπίζω μόνο να βάλουν συστήματα ηλιακής ενέργειας για το μέλλον.

Η ενέργεια στο μέλλον δεν πρόκειται να φθηνήνει. Ας δούμε όλοι μας το μπορούμε να κάνουμε είτε για την τσέπη μας είτε για το περιβάλλον και γιατί όχι και για τα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: