Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες Βιοντίζελ (Μέρος ΙΙΙ): BDI - BioDiesel International

Συνεχίζοντας σήμερα την παρουσίαση των τεχνολογιών για την παραγωγή βιοντίζελ , παρουσιάζω την εταιρεία αυστριακή BioDiesel International. Αν έχει την σημερινή της ανεξάρτητη μορφή από το 1996 προέρχεται από έρευνα που χρονολογείται από το 1982. Το πρώτο εργοστάσιο με αυτή την τεχνολογία χτίστηκε το 1989 στο Asperhofen (Αυστρία).
Από νωρίς επικεντρώθηκαν στη χρήση μεικτών ελαίων τροφοδοσίας και οι μονάδες μπορούν να διαχεριριστούν διαφορετικά είδη λαδιών (φυτικά, ζωικά και ανακυκλωμένα μαγειρικά). Το απλοποιημένο διάγραμμά ροής της διεργασίας φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:


Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη ημισυνεχής διεργασία δύο σταδίων μετεστεροποίησης και ανακύκλωσης των λιπαρών οξέων που παράγονται ως παραπροϊόντα. Ο ολικός βαθμός μετατροπής εξαρτάται από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο καταλύτης μετατρέπεται σε μεταλλικό άλας κατάληλο για λίπασμα ενώ παράγεται και γλυκερίνη καθαρότητας 80 % και άνω.
Ως το 2007 είχαν χτιστεί 14 μονάδες σε όλο τον κόσμο ενώ κατασκευάζονταν άλλες 12. Η δυναμικότητα τους ήταν από 6000 έως 200.000 τόν/χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: