Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Χαμένη βιομάζα - Χαμένη Ενέργεια

Αυτή την εποχή αν βγεί κανείς από τις πόλεις και βρεθεί στην ελληνική ύπαιθρο θα προσέξει πιθανότατα αρκετές φωτιές να καίνε στα χωράφια καθώς οι αγρότες καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργιών τους μετά την συγκομιδή. Πόσοι από αυτούς ξέρουν ότι αυτά τα κλαδιά και άχυρα μπορούν να τους αποφέρουν χρήματα ;
Πόσοι από αυτούς πιέζουν τα υπουργεία για να κάνουν κάτι στο θέμα της εκμετάλευσης της βιομάζας ;
Όλοι ζητάνε επιδοτήσεις ενώ έπρεπε να ζητάνε επενδύσεις. Επενδύσεις σε αγροτικές υποδομές και βιομηχανίες επεξεργασίας τόσο των προϊόντων αλλά και των «άχρηστων» υπολειμμάτων. Οι λύσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δεν αναφέρομαι μόνο στην καύση αλλά και σε άλλες λύσεις που δεν είναι μόνο αντικείμενο έρευνας αλλά εφαρμόζονται εδώ και χρόνια.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ περιληπτικά μόνο στις θερμοχημικές μεθόδους ενεργιακής εκμετάλευσης της βιομάζας. Οι διεργασίες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα μπορούν να καταταχθούν σε 4 κατηγορίες:
1) Απευθείας κάυση σε λέβητα. Είναι η πιο απλή μέθοδος και ουσιαστικά η ενέργεια της κάυσης χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού. Φυσικά δεν μιλάω για σόμπες αλλά για μεγάλες ολοκληρωμένες μονάδες με πλήρη εκμετάλευση της ενέργειας καύσης.
2) Χρήση της βιομάζας ως ποσοστό μόνο του πετρελαίου καυσίμου. Η διαφορά με την πρώτη μέθοδο έγκειται στο γεγονός ότι η βιομάζα αποτελεί μόνο το 15 % περίπου της συνολικής τροφοδοσίας. Ο καυστήρας θέλει ρύθμιση για να εξυπηρετεί σωστά και τα δύο καύσιμα/
3) Πυρόλυση. Παραγωγή υγρών καυσίμων ή αερίου σύνθεσης (syngas) με καταλυτικές συνήθως μέθόδους απουσία οξυγόνου. Η μέθοδος ενδείκνυται για υπολέιμματα από δενδρικές καλλιέργειες και λιγότερο για άχυρα (λόγω του μεγαλύτερού περιεχομένου στάχτης). Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή καυσίμου που μπορεί ναμ εταφερεί με ευκολία σε ενεργειακές μονάδες.
4) Αεριοποίηση. Παραγωγή αερίων υδρογονανθράκων παρουσία ή όχι αέρα (οξυγόνου). Η μέθοδος εέχει ενεργειακή απόδοση 60 -90 %. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της διεργασίας με τις μεγάλες μονάδες να χρησιμοποιούν συνήθως ρευστοστερεές κλίνες (fluidized bed reactors)
Γνωρίζω τουλάχιστον ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που εδώ και χρόνια ασχολείται συστηματικά με την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας. Όμως , απ' όσο γνωρίζω, καμία ελληνική βιομηχανική προσπάθεια ουσιαστικά δεν σχεδιάζεται να εκμεταλευτεί συστηματικά τα γεωργικά υπολείμματα.
Το μέλλον ενδεχομένως δεν βρίσκεται στα παραπάνω καθώς οι νέες βιοχημικές μέθοδοι (ενζυμική διάσπαση κυτταρίνης) έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται. Όμως για μια πρωτόγονη τεχνολογικά χώρα όπως η Ελλάδα οι θερμοχημικές διεργασίες είναι μια ώριμη και φθηνή διέξοδος.

1 σχόλιο:

NEMESIS είπε...

Ηθελα να απλά να αναφέρω ότι λόγω του ότι παρακολούθησα ένα συνέδριο την προηγούμενη βδομάδα στην Δυτική Μακεδονία, όπου αναφέρθηκε το συγκεκριμένο θέμα, το συζήτησα με συγγενείς μου που είναι αγρότες, και αυτό που μου είπαν είναι ότι η βιομάζα αυτή δεν πάει χαμένη αλλά παίζει το ρόλο λιπάσματος στο χωράφι, λίπασμα που αλλιώς θα χρειαζόταν να πληρώσουν επιπλέον, ενώ το κέρδος πουλώντας το στη ΔΕΗ δεν θα καλύψει αυτό που θα γλιτώσουν απο τα λιπάσματα.Όσον αφορά τα χωράφια που καιγονται, πρέπει να συνηπολογήσουμε και το κόστος συγκομηδής της βιομάζας απο το χωράφι αντι να καεί, πράγμα που και πάλι το κάνει απαγορευτικό.Σε κάθε περίπτωση αν συνηπολογίσουμε το κέρδος απο την προστασία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος λόγος που δεν γίνεται ενώ πρέπει, είναι η ελλιπής ενημέρωση απο πλευράς ΔΕΗ κατα τη γνωμη μου, ίσως και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε αναπτύξει αίσθημα προστασίας του περιβάλλοντος