Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Το τέλος του κάρβουνου

Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής για την ενέργεια θα ήθελα να παρουσιάσω τι γίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις αρχές του 2007 το Department of Energy (Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ) ανέφερε πως 151 μονάδες παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο ήταν στο στάδιο του σχεδιασμού στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο μετά 59 από τα σχέδια ματαιώθηκαν (δεν αδειοδοτήθηκαν από τις πολιτείες), 50 υποθέσεις εκρεμούν στα δικαστήρια (αμφισβητείται η δοθείσα αδειοδότηση) ενώ και τα υπόλοιπα μάλλον θα κριθούν στα δικαστήρια όταν ωριμάσει η κάθε υπόθεση.

Νομίζω πως το τέλος των μονάδων καύσεως του άνθρακα πλησιάζει και η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αδειοδότηση μονάδων της ΔΕΗ/RWE με καύση λιθάνθρακα. Το συνολικό κόστος δεν είναι μόνο το κόστος επένδυση και λειτουργίας αλλά και οι περιβαντολογικές συνέπειες και το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μονο τριτοκοσμικές χώρες προωθούν την κατασκευή μονάδων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τόσο ζημιογόνες για το περιβάλλον πρώτες ύλες...
Πες τα χρυσόστομε !!!!!!!