Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Κατανομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Λιγνίτης 65 %

Φυσικό Αέριο 17 %

Υδροηλεκτρικά 3.5 %

Πετρέλαιο 0.5 %

Εισαγωγές 14 %

Αναμένονται μέχρι το 2010, 612 MW από υδροηλεκτρικούς σταθμούς (6 μονάδες) ενώ προγραμματίζεται ο σταθμός λιθάνθρακα στην Αλβανία (!) ενώ η ΔΕΗ θέλει να πάρει άδειες λιθάνθρακα και για το Αλιβέρι και τη Λάριμνα. Στον τομέα έρχονται μεγάλες επενδύσεις και μονάδες όμως και αυξήσεις στις τιμές καθώς όλες οι προγραμματισμένες μονάδες έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Στο παιχνίδι θα μπούν αναγκαστικά ιδιώτες εξαιτίας της Ευρωπαϊκής πίεσης για μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Προσθήκη: Τα παραπάνω δεδομένα αφορούν την κατανάλωση στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Πέρσι τέτοια εποχή το ποσοστό φυσικού αερίου ήταν 16.7 %. Η ΔΕΗ ήδη από το 2006 είχε 1980 MW από μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα έχει ζητήσει άδεια για νέες μονάδες και κάνει σχέδια (βλέπε δηλώσεις του προέδρου ) για πολύ περισσότερα.

Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών ήταν το 2007 περίπου 0.7 % της Ελληνικής παραγωγής σε ετήσια όμως βάση. Αυτή την εποχή το ποσοστό είναι μικρότερο αν δεν είναι σχεδόν μηδέν. Το φετινό συνολικό ποσοστό θα είναι μικρότερο αφού δεν υπάρχουν νέες μονάδες και η συνολική ζήτηση ενέργειας ανεβαίνει συνεχώς.


1 σχόλιο:

Giousurum είπε...

KAtarxin, kali synexeia me tin prospatheia enimerosis sxetika me themta energeias,perivalontos klp.
Den xero alla auto to 17% paragogi ilektriki energeia apo fysiko erio poly mou fainete. KAi den anaferetai pouhtena pososto APE.
Kalo pasxa.