Η εταιρεία «1366 Technologies» - μια spin-off εταιρεία του ΜΙΤ- υποστηρίζει ότι οι πολυκρυσταλλικές ηλιακές κυψελίδες που κατασκευάζει είναι κατά 27% πιο αποδοτικές από τις συμβατικές. Η εταιρεία έχει προσελκύσει κεφάλαια 12.4 εκατομυρίων δολλαρίων από αμερικανικά venture capitals.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μικρές ηλιακές κυψελίδες (2 cm) που κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο του καθηγητή του ΜΙΤ Emanuel Sachs που είναι ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας. Σε μια πιλοτική μονάδα κατασκευάζονται τώρα κανονικού μεγέθους κυψέλες (15 cm) που θα δώσουν αποτελέσματα σε έναν χρόνο.
Συμφωνα με τον καθ. Sachs, το σημερινό κόστος είναι 2.10 $ ανά παραγόμενο watt. Όμως σε βιομηχανική κλίμακα παραγωγής το κόστος πέφτει στα 1.65 $ ενώ με τις προγραμματισμένες βελτιώσεις θα πέσει στο 1.30 $ ανά watt.
Οι βελτιώσεις που καθιστούν πιο αποδοτικά τα νέα solar cells είναι:
- Η προσθήκη υφής στην επιφάνεια των κυψελίδων για μεγαλύτερη απορρόφηση φωτός
- Πιο λεπτά σύρματα (1/5 του καθιερωμένου μεγέθους)
- Αντικατάσταση των συρμάτων από μια ταινία (ribbon) που αντανακλά το φως πίσω στην επιφάνεια της κυψελίδας. (βλέπε εικόνα).
Σχόλιο: Όπως φαίνεται οι μηχανικοί προσπάθούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα με δύο τρόπους: α) Δημιουργία νέων υλικών και β) Βελτιώνοντας υπάρχοντα υλικά με έξυπνες διαμορφώσεις όπως στην περίπτωση της παραπάνω εταιρείας. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από την παραπάνω είδηση είναι τα 12.400.000 $ που έδωσαν επενδυτές μόλις είδαν κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα. Αν δεν ρισκάρεις λεφτά δεν βγάζεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου