Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Στην Γερμανία η πρώτη μονάδα που θα παράγει βιοκαύσιμα από απορρίμματα ξύλου

Η πρώτη μονάδα ανά τον κόσμο που θα παρασκευάζει και θα εμπορεύεται βιοκαύσιμα, τα οποία θα παράγονται από πριονίδια και μη εκμεταλλεύσιμα υπολείμματα ξύλου αλλά και από ολόκληρα φυτά, τίθεται σήμερα σε λειτουργία από την εταιρία Choren και θα εδρεύει στην πόλη Φράιμπεργκ, στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Σαξονίας.

Η σημασία που αποδίδουν τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, όσο και η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην τελετή των εγκαινίων της μονάδας θα παραβρεθoύν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Γκέοργκ Μίλμπραντ, καθώς και εκπρόσωποι των διοικήσεων της Φόλκσβαγκεν και της Ντάιμλερ (Μερσεντές) που είνα βασικοί υποστηρικτές της CHOREN.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της εταιρίας Choren, η μονάδα θα παράγει βιοκαύσιμα τύπου BTL (Biomass to Liquid - ρευστή βιομάζα), μέσα από μια ιδιαίτερα περίπλοκη τεχνολογική διαδικασία. Η προετοιμασία του εργοστασίου διήρκησε πολλούς μήνες και η ετήσια παραγωγή του αναμένεται να είναι γύρω στους 15.000 τόνους.

Πραλλαγή της μεθόδου είναι ικανή να παράγει 10,000 m³/hr αερίου σύνθεσης από 10 tons/hr. Η τεχνολογία έχει ήδη πωληθεί στον Καναδά που έχει μεγάλες ποσότητες βιομάζας για διάθεση (υπολέιμματα ξυλείας). Η μονάδα στον Καναδά θα κοστίσει 50 εκατομύρια δολλάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: